#VreauUnIasiNormal

Visez la un Iași normal! E doar vis?

Dincolo de un oraș care se pretinde a fi ceea ce nu este, dincolo de titulaturile mult prea pompoase și de acțiunile deloc potrivite, eu îmi doresc, înainte de toate, un Iași normal. La ce mă refer când spun ”normal”?

La un Iași care să mă facă mândru că locuiesc aici, cu străzi fără gropi și fără mizerie, unde oamenii nu aruncă gunoiul pe stradă sau chiștoacele pe geamul de la mașină, unde copiii noștri merg în siguranță pe stradă, unde vânzătoarele și funcționarii publici îți zâmbesc frumos, unde se întâmplă evenimente de calitate, unde banii publici sunt cheltuiți cu cap și transparent, unde nu există corupție, unde oamenii de afaceri se înghesuie să investească, unde autoritățile publice locale urmăresc doar interesul comunității, unde oamenii nu parchează pe unde vor, unde mijloacele de transport în comun nu sunt o bătaie de joc, unde străzile sunt luminate și sigure, unde spațiile de joacă pentru copii sunt curate și suficiente, unde comunitatea în care trăiesc mă face să spun în gura mare că trăiesc într-o societate normală, înfloritoare, sănătoasă.

Este evident că Iașul a ajuns la coadă, fix acolo unde nu am vrea să fie. Motivele pentru care a ajuns acolo sunt multe și ne-ar lua destul timp să le enumerăm și să le analizăm. Dar facem asta de ceva vreme! Hai să facem și altceva! Hai să nu mai așteptăm să se schimbe ceva din partea celorlalți! Hai să facem chiar noi acele lucruri care ne stau în putință și care pot aduce o schimbare în bine comunității în care trăim!

Vreau să încep o campanie civică, să trezesc simțul civic al cât mai multor ieșeni și să facem împreună un Iași normal, așa cum merităm! Să sesizăm orice problemă din comunitate, prin toate mijloacele pe care le avem la îndemână, fie că postăm o fotografie cu o neregulă în social media, fie că trimitem o sesizare oficială autorităților și apoi postăm în social media, fie că ne folosim de aplicații mobile, gen Civic Alert, și apoi spunem în gura mare în social media, folosind de fiecare dată hashtag-ul ‪#‎VreauUnIasiNormal‬.

Mai mult, dacă vrei să îi provoci și pe ceilalți să facă la fel, dă-le tag și încurajează-i să ducă leapșa mai departe cu hashtag-ul #VreauUnIasiNormal. Să spună și ei de ce vor un Iași normal și, mai ales, ce fac ei pentru asta!

Treci și tu în fiecare zi peste o mulțime de locuri în care vezi nereguli. Nu le mai lăsa așa! Fă-le o fotografie, urc-o online și hai să rezolvăm împreună problemele comunității! Hai să punem un pic de presiune, dacă tot ne plângem în fiecare zi că Iașul are o mulțime de probleme!

Așadar, tu ce faci astăzi pentru orașul tău? Eu #VreauUnIasiNormal. Și tu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.