Subiecte abordate in sedinta Consiliului Local din 28.02.2018

Pe 28 februarie 2018, a avut loc o noua sedinta ordinara a Consiliului Local. In cadrul acestei sedinte am adus in atentia executivului mai multe probleme. Prima problema a fost mutarea statiilor mijoacelor de tranport in comun care au amplasate treceri de pietoni in fata lor, pentru a evita accidentele si pentru siguranta cetatenilor. In momentul de fata, in muncipiul Iasi sunt 44 de astfel de cazuri, dintre care 21 de treceri sunt semaforizate, 23 de treceri sunt nesemaforizate si 17 sunt prevazute cu alveole. Consider ca aceasta situatie trebuie rezolvata cat mai urgent. Atasez si raspunsul trimis de executiv privind situatia expusa mai sus prin adresa CTP.

O alta problema este cea a pietelor din Municipiul IasiIn aceasta sedinta s-a supus spre aprobare bugetul companiei Ecopiata. Bugetul propus este unul lipsit de investitii fezabile pentru modernizarea pietelor din Municipiul Iasi. Desi in 2017 s-au marit taxele pentru serviciile din piete, veniturile incasate de companie sunt mult mai mici. Bugetul prognozat a fost de 6,3 milioane lei, insa, pana la sfarsitul anului 2017, s-au incasat 6,242 milioane lei. Am constat cu tristete ca in bugetul pe anul 2018 nu regasim un plan logic si coerent pentru a imbunatati conditiile din piete.

Cateva observatii legate de buget:

  • Doar 8% investitii (parcari – 190.000 lei, renovarea wc-ului din Piata Alexandru cel Bun- 150.000 lei, 4 sisteme de taxare – 44.000 lei);
  • Hotel Municipal este pe pierdere de multi ani si trebuie sa luam neaparat o masura in acest sens. Singura solutie propusa de administratia SC Ecopiata SA a fost doar o recompartimentare;
  • Cateva exemple din alte municipii din Romania: Bacau – sistem de taxare pentru parcare prin SMS; Botosani – piata moderna cu parcare subterana de 100 de locuri;
  • Avem nevoie de o strategie pentru modernizarea si eficientizarea pietelor din Muncipiul Iasi. O solutie ar fi sa infiintam o noua piata de gros pe platforma de la CUG. Asteptam in sedinta ordinara din martie un plan de modernizare al companiei.

In 2017, in urma multor demersuri pe care le-am initiat, am reusit sa intram in normalitate si legalitate cu cadrul legislativ, dupa ce, timp de 7 ani, Pieţele Agroalimentare din Municipiul Iaşi au funcţionat după bunul plac, nerespectând legile. În urma acestui demers, s-au montat în pieţele agroalimentare, la fiecare tarabă, plăcuţe informative cu denumirea producătorului, datele şi localitatea, devenind o obligativitate să se inscripţioneze denumirea producătorului agricol, persoanei juridice, persoanei fizice autorizate sau asociaţiei familiale la loc vizibil si uşor de citit.

O alta problema care trebuie rezolvata este cea legata de evenimentele ce se vor desfasura in luna martie a anului curent. A fost pentru prima data in aproape doi ani de cand sunt consilier local cand am primit defalcarea bugetara pentru fiecare eveniment. Pana acum, primeam din partea executivului un titlu si o suma (exceptand faptul ca rolul Primariei nu este acela de a organiza evenimente, insa asta este o alta discutie). Vechile metehne se pare ca dispar greu. Am spus si in consiliul local ca e o insulta catre ieseni sa vii cu 3 randuri in care scrii 2 propozitii si ceri 1 milion de lei. Toate astea au la baza doua motive: primul e legat de faptul ca asa intelege Primaria sa se organizeze in timp ce se desfasoara un eveniment, mai incropesc cate una alta si cel de-al doilea motiv e legat de incompetenta.

Va reamintesc ca in bugetul din 2018 executivul primariei a alocat 5 milioane de lei pentru festivaluri iar la capitolul sanatate, sectiunea de investitii, doar 4,6 milioane de lei.

Pe finalul sedintei, am avut cateva discutii in contradictoriu cu vicepremarul Radu Botez (omul care promite si nu face). Am reprosat intregului executiv lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) actualizat. Asa cum stim toti, in momentul de fata, viziunea de dezvoltare urbanistica din municipiul Iasi se face in baza unui PUG de acum 20 de ani. Va aduc aminte de promisiunea executivului din decembrie 2016: MUNICIPIUL IAȘI VA AVEA UN NOU PUG LA MIJLOCUL ANULUI VIITOR (PUG-ul a expirat acum 10 ani). Însa nici pana la data cand scriu acest articol (24 martie 2018) PUG-ul nu este finalizat. sursa aici.

Sedinta ordinara din martie urmeaza să fie una extrem de tensionata, avand in vedere si decizia recenta a prefectului care a luat act de retragerea mandatului de consilier a d-nului Gabriel Habaragiu, momentan viceprimar.

Pe final nu pot sa nu remarc decizia mai putin inspirata a domnului primar Mihai Chirica de a-si incepe concediul intr-o zi in care s-a anuntat cod galben de ninsori, desi  potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 80/2003, primarul trebuie să-şi programeze concediul de odihnă în ultima lună a anului precedent şi să-şi anunţe plecarea în şedinţa premergătoare Consiliului Local. În aceeaşi şedinţă, desemnează şi persoana (viceprimarul) căruia îi deleagă atribuţiile. Acest lucru nu s-a întâmplat nici la şedinţa ordinară din 28 februarie, nici la cea extraordinară din 21 martie. Cum ordinul prefectului intră în vigoare „de îndată“, viceprimarul de­legat – pus astfel în imposibilitatea de a-şi continua mandatul – trebuie să-l înştiinţeze, tot „de îndată“ pe primar, potrivit art. 8 din OG 80. Concediul de odihnă al acestuia se întrerupe „în mod excepţional dacă interesele colectivităţii locale impun prezenţa sa în unitatea administrativ-teritorial“, menţionează ordonanţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.