Situația piețelor din Municipiul Iași: probleme și soluții

Situația existentă a piețelor din Municipiul Iași

Situația piețelor din Municipiul Iași interesează în mod deosebit cetățenii orașului, în condițiile în care municipalitatea nu a demarat proiecte ample de investiții în 10 ultimii ani, lipsind astfel o strategie coerentă. Fără investiții și modernizare, atât consumatorii, cât și producătorii sunt privați de spații decente pentru a face cumpărături și a valorifica marfa.

Politica tarifara a piețelor din Municipiul Iași:

În 2017, Societatea EcoPiaţa și-a actualizat tarifele, care au crescut cu până la 350% printr-un proiect de hotărâre inițiat de primarul Mihai Chirica vizând actualizarea tarifelor pentru serviciul public de întreţinere, administrare şi exploatare a pieţelor, târgurilor, bazarului și a talciocului practicate de S.C. EcoPiaţa S.A.

Acest proiect a propus creşteri de 350% pentru comercianţii din pietele agroalimentare, de la 7 lei mp/zi, la 25 lei/zi, în condițiile în care o tarabă are 2 mp. Sunt tarife majorate şi la piețele din municipiul Iaşi care nu funcționează, cum ar fi pieţele din Dacia sau Podul de Piatră și sunt afectaţi şi comercianţii de lactate, care vor plăti cu 300% mai mult pentru închirierea tarabelor, de la 10 la 30 de lei pe zi.

Acest aspect a fost preluat si de Reporter de Iasi, Curentul.info

Este clar ca avem un management defectos în administrarea pieţele agroalimentare, incapabil de performanţă, demonstrat în cei 7 ani care pe termen scurt şi mediu avor descurajează producătorii agricoli.

Ce am făcut în privința modernizării piețelor din Municipiul Iași

Scurt istoric al companiei care administreaza piețelor din Municipiul Iași: Pe 28 iulie 2010, Direcţia Pieţe din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi se reorganizează şi se înfiinţează S.C. Ecopiata S.A., fiind o societate pe acţiuni şi având că unic acţionar Consiliul Local al Municipiului Iaşi.

Încă de la începutul mandatului de consilier local am inițiat o petiție pentru ca dupa ce au trecut 6 ani de la înființarea acestei societăți, piețele agroalimentare au funcționat după bunul plac, fără un regulament de funcționare, încurajând specula în detrimentul producătorilor locali.

Constatând aceste nereguli am propus următoarele măsuri:

1. În toate pieţele agroalimentare din Municipiul Iaşi, spaţiile de vânzare ale producătorilor agricoli să fie marcate distinct, cu identitate vizuală proprie şi semnalizate specific;
2. Înfiinţarea a cel puţin unei pieţe volante în Municipiului Iaşi, care să funcţioneze din luna mai până în octombrie;
3. Piaţa din Podul de Piatră şi Piaţa Dacia să fie destinate doar producătorilor agricoli şi să se diminueze tarifele de tarabă/boxă pentru o perioadă de 6 luni în cele două pieţe.

Despre acest aspect a relatat și ziarul de Iași aici.

În urma acestor demersuri, Consiliul Local a aprobat intr-o ședință toate modificările pe care le-am propus.

Pe 7 martie 2019, de la ora 15:00, la Hotel Internațional, sala Sofia, etajul 11, am inițiat o serie de dezbateri privind „Soluții pentru modernizarea piețelor din Iași. Sprijin pentru producători”.

Motivele inițierii unei dezbateri pe tema modernizării piețelor din municipiul Iași

Promovarea alimentației sănătoase, valorificarea și desfacerea produselor agricole și agroalimentare locale sau tradiționale la preț de producător și stimularea producătorilor în comercializarea sau vânzarea directă a produselor obținute în ferma sau gospodăria proprie, inclusiv produsele meșteșugărești, reprezintă direcția spre care trebuie să ne îndreptăm în ceea ce privește modernizarea piețelor agroalimentare din Municipiul Iași. Este extrem de necesar să promovăm produsele alimentare tradiționale autentice în vederea dezvoltării micilor producători și a activităților acestora.
Despre acest eveniment a relatat: Ziarul de Iași

Dezbatere pe tema: înfiinţării unei pieţe ţărăneşti de tip piaţă volantă în Municipiul Iași, în parcarea publică de pe Bulevardul Independeței, în vecinătatea Mănăstirii Golia.

La acest eveniment și-au exprimat intenția de a participa mai mulți producători locali cu care am discutat posibilitatea înființării unei piețe volante în Municipiul Iași. În urma acestei dezbateri am înaintat o propunere în Consiliu Local privind aprobarea înființării unei piețe țărănești de tip piață volantă în Municipiul Iași, în parcarea publică de pe Bulevardul Independenței, în vecinătatea Mănăstirii Golia, care să satisfacă nevoile producătorilor locali și care să încurajeze ieșenii să cumpere cât mai multe produse din județul Iași.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea înfiinţării unei pieţe ţărăneşti de tip piaţă volantă în Municipiul Iași, în parcarea publică de pe Bulevardul Independeței, în vecinătatea Mănăstirii Golia, proprietar Municipiul Iași – domeniul public poate fi consultat aici: PHCL PIATA VOLANTA

O reprezentare grafica poate fi urmărită aici

Status proiect: blocat în sertarele primăriei.

Despre acest eveniment a relatat si Ziarul Evenimentul aici și Ziare.com, aici.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.