Noul cod fiscal și măsurile luate în Regiunea Nord-Est

În momentul de față, Regiunea Nord-Est (Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui) este cea mai săracă din România. Un lucru nu tocmai nou, nu-i așa? Însă, hai să analizăm un pic și nivelul de impozitare de aici!

În România, numărul de IMM-uri la 1.000 de locuitori reprezintă fix jumătate din media statelor din Uniunea Europeană. Este evident că avem nevoie să creștem spiritul antreprenorial, nu doar prin crearea de noi IMM-uri, dar și prin dezvoltarea acelor structuri și instituții care pot ajuta la crearea și dezvoltarea optimă a IMM-urilor.

Analizând un pic situația, observăm că doar 19,4% din IMM-urile din România au printre realizări inovarea de produs sau de proces. Iar principala sursă de competitivitate în rândul IMM-urilor din România este, de fapt, costul scăzut.

Așa cum spuneam mai sus, Regiunea Nord Est este cea mai săracă din acest punct de vedere, aici găsindu-se cel mai mic număr de IMM-uri la 1.000 de locuitori. Mai exact, doar 13,1% din totalul pe țară, dintre care 87,6% sunt microîntreprinderi. La nivel intraregional, situația se prezintă astfel: Iași – 27,2%, Bacău – 20,8%, Suceava – 18,8%, Vaslui – 8,5%.

Păi, dacă Regiunea Nord Est are cel mai mic număr de IMM-uri, din care 87,6% microîntreprinderi, cum să aprobi un nivel mărit de impozitare? Din cele 49.078 de microîntreprinderi, câte își pot permite să plătească anual un impozit de 5.000-10.000 lei doar pe clădiri sau terenuri? Un nivel mare de impozitare reduce de fapt și mai mult prăpastia dintre numărul de IMM-uri la 1.000 de locuitori, ceea ce duce la o și mai slabă colectare. Cele mai afectate vor fi PFA-urile și II-urile, adică exact firmele care nu facturează foarte mult.

Regiunea de Nord-Est rămâne regiunea cu cel mai redus nivel de dezvoltare la nivel național. Și se pare că va bate pasul pe loc la cele mai multe capitole, cu valori negative de minim 35% față de media națională. Este clar că o dezvoltare armonioasă și durabilă pe termen mediu și lung nu se poate face decât prin soluții de sprijinire a mediului antreprenorial din această regiune.

Noul cod fiscal prevede ca baza impozitabilă pentru construcții să crească astfel: valoarea metrului pătrat de construcţie în anul 2016 este de 1.000 lei/metru pătrat, cu o creştere de 6,95% faţă de valoarea de 935 lei/ metru pătrat din anul 2015; creşterea indicelui de majorare a valorii construcţiei pentru măsurarea la exterior la procentul de 40%, respectiv la o valoare a indicelui de 1,4 faţă de o valoare a indicelui aplicabilă în 2015 de 1,2 când procentul de actualizare era de 20%; autorităţile locale pot majora cu până la 50% aceste procente.

Faptul că am reuşit să diminuăm cu aproape 20% taxele şi impozitele pentru cetăţeni asu¬pra locuinţelor cred că este bine, iar celelalte au rămas la nivelul minim prevăzut de lege sau nemodificate faţă de anii precedenţi”, ne spune unul dintre reprezentanții Primăriei Municipiului Iași. În fapt, lucrurle stau în felul următor: Ieșenii vor plăti aceași valoare la impozit, pentru că a crescut baza de impozi¬tare de la 800 lei la 1.000 lei, iar coeficientul de impozitare a scăzut de la 0,1% la 0,08%.

Să înțelegem și cât datorăm impozitului pe clădiri: ai un apartament de 60 mp. Din care o cameră de 15 mp reprezintă sediul social al firmei tale.

15 mp x 1.4 măsurat la exterior = 21mp
21mp x 1000 lei mp = 21000 lei
21.000 x 20% = 4200 impozit anual, pentru că ai sediul social în apartament.
Plus 45 mp x 1.4 = 63 mp
63 x 1000 x 0.8 = 504 lei

În total, datorăm un impozit de 4704 lei.

Iată că o soluție logică în acest sens ar putea fi aplicarea coeficientului minim de impozitare aprobat prin codul fiscal, astfel ca Regiunea de Nord Est să devină mult mai competitivă față de celelalte regiuni ale României.

Foto: wall-street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.