Proiect de hotarare privind eliberarea “Certificatelor de atestare fiscală”

Anual, Primăria Municipiului Iaşi emite câteva mii de Certificate de atestare fiscală. În momentul de faţă, orice persoană fizică sau juridică se deplasează către Primărie de două ori. O dată pentru a depune o cerere privind eliberarea Certificatului de atestare fiscală şi, a două oară, pentru a-l ridica, deşi putem digitaliza acest serviciu prin emiterea unui certificat fiscal 100% online.
Stadiu:
Depus : 14.09.2017
Aviz pozitiv serviciu informatizare
Aviz pozitiv serviciu de DEFPL
O administraţie concentrată pe procesele administrative electronice, îmbunătăţeşte calitatea serviciilor şi sporeşte eficientă internă a sectorului public. Serviciile publice digitale reduc sarcina administrativă pentru întreprinderi şi cetăţeni, făcând că interacţiunile acestora cu administraţiile publice să fie nu numai mai rapide şi mai eficiente, mai practice şi mai transparente, dar şi mai puţin costisitoare. În plus, integrarea utilizării tehnologiilor digitale în strategiile de modernizare a administraţiilor poate permite obţinerea de beneficii economice şi sociale suplimentare pentru societate în ansamblul sau.

Consiliul Local Iaşi are datoria morală de a asigura servicii publice de calitate pentru cetăţenii săi. În acest scop considerăm că se impune înfiinţarea unei platforme digitale care să reducă timpul de aşteptare, să ofere un serviciu rapid, comod şi eficient.

Beneficiu creerii unui astfel de platforme permite înregistrarea persoanelor juridice şi fizice în baza unei cereri. Odată înregistraţi în sistem li se poate permite solicitarea eliberării unui Certificat de atestare fiscală.

Creşterea numărului de servicii publice disponibile online înseamnă costuri reduse pentru administraţiile publice şi mai puţină birocraţie pentru companii şi cetăţeni.

Statele care stau cel mai bine la acest capitol sunt Austria, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia şi Suedia. În aceste ţări serviciile de bază sunt în întregime disponibile online. Bulgaria, Italia şi Letonia au înregistrat şi progrese importante în ultimul an în ceea ce priveşte disponibilitatea online a serviciilor publice.

Modul în care administraţiile publice reduc birocraţia şi oferă, într-o manieră simplificată, întreaga gamă de servicii publice necesare cetatenilor sau companiilor influenteaza in mod direct viata comunitatii. Serviciile publice online trebuie gandite in asa fel incat sa fie mai accesibile pentru cei în vârstă sau cu dizabilități.

Certificatul fiscal va fi publicat în 48 de ore de la depunerea cererii, respectiv 24 de ore pentru certificatele fiscale emise în regim de urgenţă. Condiţiile pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscale sunt cele prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal şi de Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscală. În consecinţă, solicitantul va obţine certificat de atestare fiscală numai dacă este la zi cu plata obligaţiilor datorate bugetului local, în speţă, dacă are achitate impozitele şi taxele locale.

Certificatele de atestare fiscală electronice vor purta semnăturile digitale ale persoanelor care întocmesc, care verifică şi al şefului de compartiment. Documentul original este cel în format electronic. Acesta poate fi listat şi prezentat pe suport de hârtie, dar valabilitatea documentului este dovedită prin prezentarea formatului electronic. Orice modificare a certificatelor de atestare fiscală în format electronic duce la alterarea documentului şi pierderea valabilităţii acestuia. Instituţiile sau organismele la care sunt prezentate certificatele de atestare fiscală în format electronic vor putea verifică autenticitatea documentului accesând site-ul instituţiei, la o secţiune creată special “verifică certificatul fiscal”. Verificarea se va face printr-o cheie unică emisă pentru fiecare certificat de atestare fiscală. Documentul electronic semnat digital se va află sub protecţia Legii nr 455/2001 privind semnătură electronică şi va produce aceleaşi efecte că şi actul în formă autentică.

Propunere sistem de implementare:

  1. Inregistrare persoanei juridice/fizice in platforma digitala
  2. Depunerea cererii pentru eliberarea unui certificat de atestare fiscal online
  3. Descarcarea Certificatului de atestare fiscala online

Certificatul fiscal va fi publicat în 48 de ore de la depunerea cererii, respectiv 24 de ore pentru certificatele fiscale emise în regim de urgenţă. După publicarea certificatului fiscal vei primi un e-mail de confirmare şi îl vei putea descarcă selectând cererea respectivă. Certificatul fiscal va fi semnat electronic (format .p7s) şi poate fi validat pe site-ul CertSign. Condiţiile pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscale sunt cele prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal şi de Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscală. În consecinţă, solicitantul va obţine certificat de atestare fiscală numai dacă este la zi cu plata obligaţiilor datorate bugetului local, în speţă, dacă are achitate impozitele şi taxele locale pentru semestrul întâi.

 Modele de bună practică din România:

 Municipiul Sibiu

Municipiul Constanţa prin Serviciul Public de Taxes şi Impozite  – SPIT

Primăria Sectorului 2 Bucureşti.

Primăria Piteşti

Conform Uniunii Europene Planul de acțiune al UE privind guvernarea electronică 2016-2020, până în 2020, administrațiile și instituțiile publice din Uniunea Europeană ar trebui să fie deschise, eficiente și favorabile incluziunii, oferind servicii publice digitale fără frontiere, personalizate, ușor de utilizat, de la un capăt la altul (end-to-end) pentru toți cetățenii și toate întreprinderile din UE. Conceperea și furnizarea de servicii de mai bună calitate, care să corespundă nevoilor și cerințelor cetățenilor și ale întreprinderilor, devin posibile prin utilizarea unor abordări inovatoare.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.