Problema câinilor fără stăpân din Municipiul Iaşi

O problemă cu care se confruntă comunitatea noastră şi la care nu s-a găsit o rezolvare e cea legată de câinii fără stăpân.

Prevederile din Legea 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan explicitează modalitatea prin care autorităţile locale  trebuie să managerieze problema câinilor comunitari.

Astfel, la art. 1, se specifică faptul că „consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti, au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.”. La nivelul municipiului Iaşi, pe baza contractului 34515/12.05.2005 privind gestionarea câinilor comunitari pe aria administrativ-teritorială a Municipiului Iaşi, încheiat de Primăria Municpiului Iaşi cu S.C. Salubris S.A., la nivelul căruia a fost înfiinţat Serviciul Gestiunea Animalelor, s-a pus în practică art.1 din legislaţia menţionată.

Totodată, textul de lege precizează că:

(1) In termenul prevazut la art. 4 alin. (1), cainii capturati si inregistrati in evidentele adaposturilor pot fi revendicati sau adoptati dupa cum urmeaza:

  1. a) in primele 7 zile lucratoare de la data inregistrarii in evidentele adaposturilor, cainii pot fi revendicati de catre proprietari;
  2. b) dupa expirarea termenului prevazut la lit. a) si pana la expirarea termenului de 14 zile lucratoare, cainii pot fi revendicati sau adoptati de catre persoane fizice sau juridice, din tara sau din strainatate, in conditiile legii;
  3. c) revendicarea si adoptia sunt gratuite.

(2) Cainii nerevendicati sau neadoptati vor fi eutanasiati, in baza unei decizii emise de catre o persoana imputernicita in acest sens de catre primar, in termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avandu-se in vedere capacitatile de cazare si disponibilitatile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat.

(3) Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare caine in parte, dupa ce se constata ca au fost parcurse toate etapele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

(4) Pana la indeplinirea procedurii de eutanasiere, cainii pot fi revendicati sau adoptati.

(5) Cheltuielile necesare aducerii la indeplinire a procedurilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suporta din bugetul local si/sau din alte surse.

Aşadar, legiuitorul a prevăzut toate modalităţile prin care o administraţie poate gestiona problema câinilor fără stăpân, astfel încât viața cetățenilor să nu fie pusă în pericol.

Având în vedere că cetăţenii Municipiului Iaşi reclamă faptul că patrupedele canine fără stăpân sunt foarte numeroase în cartierele oraşului şi că există un sentiment de nesiguranţă în rândul acestora, considerăm că aleşii comunităţii trebuie să acţioneze cu fermitate pentru a evalua activitatea societăţii contractată pentru rezolvarea acestei probleme, dar şi pentru a veni cu soluţii punctuale.

Mai mult, în decursul anului 2017 au fost mai multe cazuri în care persoane din Municipiul Iaşi au fost atacate de câinii fără stăpân.

Deşi am iniţiat un proiect de Hotărâre în Consiliu Local prin care grupul de consilieri PNL şi-a arătat interesul pentru a întocmi o comisie şi a elabora un plan în această direcţie, acest proiect nu a fost încă pus pe ordinea de zi.

Am solicitat urmatoarele informatii de la executivul Primariei Municipiului Iasi si Salubris SA:

  • Prezentarea modului în care S.C. Salubris S.A. şi-a îndeplinit atribuţiile de gestionare a câinilor comunitari pe raza municipiului Iaşi din momentul în care, în baza legii, acest serviciu a fost delegat către societate de către Primăria Municipiului Iași.
  • Prezentarea modului de organizare, a organigramei, a resurselor folosite şi a înzestrărilor materiale de care dispune societatea pentru gestionarea câinilor comunitari pe raza municipiului Iaşi, inclusiv regulamentul de organizare si functionare a padocului de la Tomesti
  • Prezentarea reclamaţiilor pe care le-a primit societatea de la cetăţenii Iaşului privind câinii fără stăpân, modalitatea prin care a răspuns şi rezolvat aceste reclamaţii.
  • Prezentarea unei evaluari a activităţii de hingherit din ultimii ani, plecând de la resursele de care dispune societatea şi de prevederile contractului încheiat cu Primăria Municipiului Iaşi.
  • Prezentarea unei analize privind propunerile venite din partea societății civile cu privire la modalitatea prin care municipalitatea poate îmbunătăți serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân.

O altă problema cu care se confruntă ieşenii e strict legată de solicitările pentru ridicarea câinilor cu vârstă de până la 3 luni. Consider că este absolut necesar înfiinţarea unui padoc pentru aceşti câini. Va rog să-mi prezentaţi ce planuri aveţi în acest sens şi ce măsuri au fost luate până în prezent.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.