Platforma de bugetare participativa: Iasi. Tu decizi

În prezent, Consiliul Local, în calitatea sa de for deliberativ, hotărăște anual bugetul Municipiului Iași. Ne dorim să schimbăm modul de a gestiona o parte din fondurile publice și de a coagula toate energiile din comunitate, pentru a decide modul în care se distribuie bugetul local. Cetățenii vor putea să colaboreze cu „politicul” și să decidă asupra chestiunilor publice.

Puterea de luare a deciziilor

Orașul trebuie să se asigure că are suficientă putere de decizie asupra administrației, precum și resurse pentru implementarea proiectelor alese de cetățeni.  Prin urmare, cetățenii pot avea mai multă putere de decizie în ceea ce privește selectarea noilor proiecte, deliberativul (Consiliu Local) să le aprobe, iar executivul Primăriei să le pună în practică.

Deliberare publică

Cetățenii trebuie să fie implicați în discuțiile privind resursele și politicile. Un oraș își poate aduna opiniile și voturile printr-o platformă online iasi.tudecizi.info.

Responsabilitate & Repetare

Odată ce bugetul este finalizat, orașele trebuie să facă publice și să ofere feedback cetățenilor cu privire la propunerile lor. De asemenea, vom informa cetățenii cu privire la realizarea proiectelor propuse. Atât cetățenii, cât și reprezentanții implicati trebuie să poată monitoriza implementarea bugetului participativ și a proiectelor.

Alocarea unei sume de 1 milion euro pentru proiectul de bugetare participativă a fost unul dintre amendamentele PNL Iași aprobate în CL pentru care PNL Iaşi a votat bugetul municipiului pentru anul 2018.

Calendarul şi Regulamentul pentru proiect de bugetare participativă iniţiat de liberali pot fi consultate pe http://iasi.tudecizi.info/.

“Depunerea proiectelor de către ieşeni, pe site, va avea loc în perioada 15 mai – 15 iunie. În prealabil, în perioada 22 Aprilie – 30 aprilie 2018 se va constitui un Comitet format din ONG-uri, mediul de afaceri, executivul Primăriei, reprezentanţi ai Mass-Media etc pentru a supraveghea procesul bugetării participative, iar în periaoda 1 Mai – 15 Mai 2018 va avea loc popularizarea ideii de bugetare participativă prin întâlniri cu cetățenii pentru a prezenta procesul bugetării participative, identificarea problemelor importante din cartiere și generarea de idei de proiecte”, a precizat Etienne Ignat, consilier local PNL Iaşi.

“Bugetarea particiaptivă este, practic, un experiment democratic și colaborativ prin care ne dorim ca ieșenii să spună ce proiecte prioritare ale comunității pot fi finanțate cu un buget de 1 milion euro. Procesul de bugetare participativă presupune că Consilul Local lasă cetățenii să decidă direct ce se întâmplă cu 1 milion euro din bugetul local. Cetățenii sunt implicați pe tot parcursul procesului, ei stabilesc prioritățile, ei propun proiecte și apoi selectează prin vot respectivele proiecte, urmând ca autoritatea publică angajată într-un astfel de proces să implementeze proiectele preferate de cetățeni, exact așa cum ar fi făcut dacă decizia era luată de către instituție”, a spus Marius Bodea.

Liberalii au precizat că implicarea organizaţiilor non-guvernamentale în procesul de implementare a proiectului de bugetare participativă este o etapă foarte importantă pentru buna desfăşurare a proiectului.

“Acest proiect este unul eminamente incluziv, care permite un transfer de putere către diferitele grupuri din comunitate care acum sunt excluse de la luarea deciziilor. În România, doar la Cluj şi Oradea se implementează acest proiect, numai că acolo Primăriile au avut iniţiativa”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL Iaşi.

 

Iniţiatorii intenţionează ca de la an la an bugetul proiectului de bugetare participativă să crească pana la 20% din totalul bugetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.