Parcare gratuită în Municipiul Iași, dacă aveți o mașină electrică sau hibrid

Conform statisticilor oficiale, în prima lună a anului, în judeţul Iași au fost înmatriculate 1.310 maşini, din care 1.041 second-hand, 187 sunt noi din import, 80 sunt noi, cumpărate din ţară și doar 20 sunt electrice sau hibrid.

Din păcate, Iașul se confruntă cu depășiri istorice la PM10 (cantitatea de emisii de particule în suspensie cu diametrul <10µm în aer). Bilanțul ultimilor trei ani ne arată 70 de depășiri în 2016, 183 de depăşiri în 2017 și 280 de depăşiri în 2018. Este cel mai mare record negativ la nivelul întregii ţări!

„În urma dezbaterii publice organizate de filiala municipală a PNL Iași ”Parcările între prezent și viitor” unde am susținut această idee care a fost îmbrățișată de toți participanții voi depune un proiect de hotărâre care să încurajeze ieșenii (persoanele fizice sau juridice) să-și achiziționeze o mașină electrică sau hibrid, iar cei care vor face asta să beneficieze de utilizarea gratuită a parcărilor publice și a parcărilor de reședință de pe teritoriul municipiului Iași. Identificarea acestor autovehicule se va face printr-o vinietă specială, emisă de Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat. Vinieta va fi valabilă în parcajele publice de pe teritoriul Municipiului Iași. Vinieta conferă utilizarea locului de parcare fără achitarea tarifului de parcare, acolo unde există locuri libere. Nu se vor menține locuri libere destinate exclusiv utilizării de către deținătorii de viniete. Vinieta se va elibera în urma unei solicitări înregistrate la Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat, din cadrul Primăriei Iași.

O noutate la nivel de țară va fi oferirea facilităților pentru utilizarea gratuită a parcărilor de reședință. În acest moment, în Municipiul Iași sunt aproximativ 6000 de locuri de parcare de reședință și 400 de garaje.

În calitate de consilier local, membru în Comisia de Mediu, voi susține orice măsură legată de un transport ecologic, pentru că cine nu poluează trebuie să aibă întâietate. Având în vedere situația poluării din Municipiul Iași, orice măsură prietenoasă cu mediul trebuie să reprezinte o prioritate” a declarat Etienne Ignat, consilier local al Municipiului Iași.

Proiect:

Please follow and like us:
Pin Share

3 comentarii la „Parcare gratuită în Municipiul Iași, dacă aveți o mașină electrică sau hibrid

  1. Mihaela Răspunde

    Buna ziua,

    In momentul de fata este valabil ce ati scris dvs? Pentru o masina hybrid este parcarea gratis?

    Multumesc mult

  2. Doru Răspunde

    Din articolul semnat de d-voastra, de unde reiese ca doar autovehiculele electrice au dreptul la parcare de resedinta fara plata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.