elevii
Educație

Am ajuns să ne cumpărăm elevii?

De aproape un an sunt membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Tehnic de Transporturi din Iași. Zilele trecute am văzut o știre națională despre această instituție, știre care susținea că elevii de aici primesc recompense din partea conducerii pentru a fi încurajați să învețe și să frecventeze toate orele. Puteți să citiți știrea aici sau să o vizualizați mai jos, pentru a vedea exact despre ce e vorba.

Personal, nu sunt de acord cu acordarea acestor tipuri de recompense elevilor. În primul rând, elevul nu trebuie să învețe pentru a primi un telefon sau o pizza, ci trebuie să învețe din plăcere, pentru că așa vrea el. Odată ce înveți un copil să facă un lucru doar ca să primească la sfârșit o recompensă, astfel va funcționa întreaga viață. Și nu va face nimic până ce nu va găsi beneficiul pe termen scurt. Și ce facem atunci cu motivația pe termen lung și cu dezvoltarea corectă a copiilor noștri?

Sistemul de învățământ actual are niște lacune foarte mari, iar profesorii și elevii sunt demotivați deopotrivă să continue așa. Însă, consider că un dascăl bun va reuși întotdeauna să stârnească pasiunea și interesul elevilor pentru o anumită materie, prin pură dedicare și implicare, nu prin oferirea de recompense.

Este evident că metodele de predare și resursele în sine sunt învechite și deloc atractive pentru elevii din ziua de azi. Însă asta nu înseamnă că un profesor nu poate schimba lucrurile, că nu poate găsi acea motivație pe termen lung care să stârnească interesul elevilor fără ca aceștia să urmărească doar recompense imediate.

Sper din toată inima ca nicio altă școală să nu urmeze acest model de a atrage elevii spre ”rezultate bune” prin cumpărarea lor cu obiecte materiale și mâncare. Nu asta înseamnă învățământ de calitate…

Foto: youtube.com

No Comments

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.