Istoria Pug-ului Municipiului Iași

Planul Urbanistic General (PUG-ul) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului si de dezvoltare al municipiului Iași. Acesta cuprinde analiza, reglementări și regulament local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ (suprafețe din intravilan, cât și din extravilan). PUG-ul stabilește norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scara mai mică, PUZ-urile și apoi PUD-urile.

De ce e necesar să avem acest Plan Urbanistic general cât mai actualizat?

Pentru ca orice viitoare dezvoltare sa fie in acord cu cerințele actuale.

Istoria Planului Urbanistic General al municipiului Iași

1994

În noiembrie 1994 au început demersurile pentru realizarea unui Plan Urbanistic General (PUG).

1998

In 1998, a fost aprobat actualul PUG, respectiv acum mai bine de 22 de ani, document pe baza caruia ne ghidam in prezent, chiar daca realitatea din 1998 nu mai corespunde deloc cu ce avem la acest moment. Acest PUG avea o valabilitate de 10 ani, adica in 2008 el trebuia reactualizat, lucru care nu s-a intamplat, el fiind prelungit in mai multe instante. Facut in 1998, Acest PUG nu reglementeaza toate zonele din oras, fapt ce duce de cele mai multe ori la jonglerii imobiliar facand posibila aparitia de blocuri in cartiere de case sau blocuri plomba.

 

2007 – semnare contract pentru reactualizarea PUG-ul Municipiului Iasi

2007 – a început licitaţia pentru actualizarea Planului Urbanistic General. In data de 23 octombrie 2007 a fost comunicat rezultatul procedurii. Contractul a fost semnat de Primaria municipiului Iasi cu asocierea dintre S.C. Search Corporation S.R.L. Bucuresti si S.C. Urban Design S.R.L. Bucuresti. Valoarea totală fiind de 1,9 milioane de lei, cu TVA inclus. Termenul de realizare inițial a fost de 24 de luni, curgând de la data contractului – decembrie 2007. Teoretic, noul PUG trebuia să fie finalizat, cu tot cu avize din partea tuturor instituțiilor statului, până în decembrie 2009.

 

2008 – PUG-ul aprobat in 1998 expira

La 10 ani de la aprobarea primului PUG post-comunist, acesta expira si este prelungit

2012 – Prelungire valabilitate PUG

De remarcat ca in 2012 a fost prezentata o prima varianta a PUG-ului, elaborata in baza contractului dintre asocierea S.C. Search Corporation S.R.L. Bucuresti si S.C. Urban Design S.R.L. Bucuresti. Cu toate acestea Municipalitatea hotaraste prelungirea PUG-ului pe o perioada de 3 ani, profitand de o decizia a guvernului.

2015 – Prelungire valabilitate PUG

În 2015, a fost prezentată o nouă variantă a documentului, iar cea finală, în 2016. Însă, din nou, o decizie a guvernului a făcut posibilă prelungirea termenului de valabilitate a vechiului PUG până în 2018.

2015 – Arhitectul sef este demis

în 2015 primarul Mihai Chirica l-a demis pe arhitectul șef Tudor Vericeanu invocând tergiversarea aprobării noului PUG. Au trecut de atunci aproape 5 ani, iar in inuarie 2020, PUG-ul încă este la stadiul de avize.

2017 – Declaratii Primarie

In ianuarie 2017 in sedinta de consiliu local, se face urmatoarea declaratie „Municipiul Iași va avea în curând un nou Plan Urbanistic General (PUG). Conform reprezentanților municipalității obținerea avizelor ar trebui să mai dureze aproximativ jumătate de an.” text preluat de pa pagina Primariei Municipiului Iasi, link aici.

2018 – PUG-ul se prelungeste pentru a 4-a oara

Decizie bomba: Guvernul PSD-ALDE vrea să menţină haosul urbanistic din Iaşi încă cinci ani. Ministerul Dezvoltării a publicat ieri un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va da mână liberă Primăriei Iaşi, dar şi altor oraşe, să continue aprobarea de investiţii imobiliare în baza unor prevederi vechi deja de peste 20 de ani. Intenţia guvernului este de a prelungi valabilitatea planurilor urbanistice generale redactate până în 2003 cu încă cinci ani, respectiv până în decembrie 2023. Astfel printr-o decizie a consilierilor PSD-ALD-PMP din consiliu Local, PUG-ul vechi deja de 20 de ani se prelungeste cu inca 5 ani pana in decembrie 2023.

2019 – Oficialii declar ca mai e nevoie doar de un aviz

Pe parcursul anului 2019, interpelati de nenumarate ori pe acest subiect, reprezentantii primariei declara in mod repetata ca mai e nevoie de un singur avir, respectiv de avizul de la Comisia de Monumente. Totusi conform apix.ro raspunsul primit de la MDRAP despre PUG-ul Iașului: „Până la acest moment (august 2019, n.r.), Primăria Municipiului Iași nu a făcut demersuri la MDRAP pentru avizarea unui nou PUG”

Ianuarie 2020 – Municipalitatea inca nu a depus documentatia de aviz catre Comisia de monumente

Primăria va depune abia în luna februarie la Comisia națională pentru monumente istorice documentația finală cu privire la Planul Urbanistic General (PUG) al Iașului, conform declaratiilor din ultima ședință a Consiliului Local (CL), de vineri, 31 ianuarie 2020.

De cinci ani e primar Mihai Chirica! In cinci ani nu a reusit sa faca niciun proiect major, insa cel mai important e ca nu a reusit sa actualizeze PUG-ul Iasului, care reglementeaza viziunea de dezvoltare a municipiului Iasi.
De ce? Simplu, nu-l lasa rechinii imobiliari, carora le convine situatia existenta!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.