În temeiul prevederilor art. 211 Dreptul de iniţiativă în promovarea actelor administrative – Aleşii locali au dreptul de iniţiativă în promovarea actelor administrative, individual sau în grup, îmi exprim iniţiativa de promovare a unui proiect de hotărâre.
O administraţie concentrată pe procesele administrative electronice îmbunătăţeşte calitatea serviciilor şi sporeşte eficiența internă a sectorului public. Serviciile publice digitale reduc sarcina administrativă pentru întreprinderi şi cetăţeni, făcând ca interacţiunile acestora cu administraţiile publice să fie nu numai mai rapide şi mai eficiente, mai practice şi mai transparente, dar şi mai puţin costisitoare. În plus, integrarea utilizării tehnologiilor digitale în strategiile de modernizare a administraţiilor poate permite obţinerea de beneficii economice şi sociale suplimentare pentru societate în ansamblul sau.
Consiliul județean Iaşi are datoria morală de a asigura servicii publice de calitate pentru cetăţenii săi. În acest scop considerăm că se impune privind înrolarea Consiliului Județean Iași în portatul PCUe (Punctul de Contact Unic electronic http://www.edirect.e-guvernare.ro) în vederea emiterii actelor din domeniul cadastrului, urbanismului, amenajării teritoriului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii din aria de competență a Direcției Arhitectului Șef în format electronic.
Creşterea numărului de servicii publice disponibile online înseamnă costuri reduse pentru administraţiile publice şi mai puţină birocraţie pentru companii şi cetăţeni.
Guvernul a modificat o serie de reglementări în domeniul urbanismului și autorizării construcțiilor la sfârșitul anului 2016, cu efect asupra mediului de afaceri, sprijinind accelerarea dezvoltării investițiilor. Modificările propuse produc efecte pozitive și în plan social, prin eliminarea disfuncționalităților existente la nivelul administrației publice responsabile cu autorizarea construcțiilor și prin reducerea mecanismelor de dezvoltare necontrolată a localităților.
O modificare importantă o reprezintă introducerea posibilității de emitere a certificatului de urbanism în format electronic, documentul având aceeaşi valoare juridică cu certificatul de urbanism emis în format scriptic, cu condiția ca la emiterea sau imprimarea pe hârtie a documentului cu semnătură electronică să fie adăugată și semnătura olografă a semnatarilor autorizați prin lege. De asemenea, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Executiv (decembrie 2016), toate autorităţile publice au obligația să asigure măsurile necesare primirii documentațiilor pentru emiterea certificatelor de urbanism, avizelor/acordurilor și autorizațiilor de construire/desființare în format electronic, prin intermediul portalului aferent punctului de contact unic electronic.
Cu toate că termenul pentru implementarea acestei măsuri a expirat la sfârșitul anului 2019, Consiliul Judetean Iași încă nu s-a aliniat provocărilor tehnologice și digitale.
În acest context consideram oportun, dar și urgent, inițierea demersurilor privind emiterea actelor urbanistice în format electronic.
Digitalizarea administrației publice este cu atât mai importantă în această perioadă de criză provocată de noul coronavirus, pentru ca oamenii să nu mai fie expuși riscului de îmbolnăvire prin plimbatul hârtiilor și prin statul cu orele la cozi.
Considerăm că acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să modificăm felul în care se produce interacțiunea cetățean-stat și viceversa, iar digitalizarea este singurul mijloc prin care societatea poate continua să funcționeze, chiar și în vremuri de criză.
Atașam la acest proiect manualul de utilizare pentru inscrierea instituțiilor publice în portatul PCUe: http://www.edirect.e-guvernare.ro
Ce propun: înrolarea Consiliului Județean Iași în portatul PCUe (Punctul de Contact Unic electronic) în vederea emiterii următoarelor acte din domeniul cadastrului, urbanismului, amenajării teritoriului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii din aria de competență a Direcței arhitect șef în format electronic:
- Certificate de urbanism;
- Prelungirea valabilității certificatelor de urbanism;
- Autorizații de construire/ desființare;
- Prelungirea valabilității autorizațiilor de construire/ desființare;
- Comunicare privind inceperea executiei lucrarilor;
- Comunicare privind finalizarea executiei lucrarilor;
- Avize de oportunitate;
- Avize tehnice ale Arhitectului şef pentru documentații de urbanism și amenajarea teritoriului;
- Punctul de vedere al C.T.A.T.U.;
- Avizul arhitectului-şef al judeţului la construcţiile reprezentând monumente istorice clasate sau aflate în procedură de clasare potrivit legii;
- Proces verbal de vecinatate;