Initiativa – Proiect de Hotarare privind eliminarea a 35 de taxe locale

Impreuna cu colegii consilieri Vlad Ghizdovăţ si Răzvan Timofciuc am depus la Primaria Municipiului Iasi o initiativa ce urmeaza a fi discutata in Consiliu Local Iasi pentru eliminarea a 35 de taxe locale.

Astazi, 21 martie, în cadrul unei conferinţei de presă, consilierii municipali ai PNL Iaşi Răzvan Timofciuc, Etienne Ignat şi Vlad Ghizdovăţ au prezentat două proiecte de hotărâre de Consiliu Local ce vor fi înaintate Primăriei Municipiului Iaşi.

Primul proiect de hotărâre vizează schimbarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Local Iaşi în sensul introducerii unui alineat la art. 45 care să prevadă faptul că „proiectele de hotărâre inițiate de consilierii locali vor fi introduse pe ordinea de zi în maximum 40 de zile de la depunerea acestora la secretariatul Consiliului local”.

“Noi, grupul de consilieri PNL Iaşi, am depus până în prezent 4 iniţiative la nivelul Consiliului Local. Deşi legea administraţiei publice specifică clar faptul că “consilierii locali au dreptul la iniţiativă în promovarea actelor administrative, individual sau în grup”, primarul Chirica abuzează de prerogativele sale şi nu include pe ordinea de zi a şedinţelor de CL proiectele noastre de hotărâre. Astfel, considerăm că drepturile noastre legale de a ne desfăşura activitatea sunt lezate.

Totodată, consilierii liberali propun un proiect de hotărâre pentru eliminarea a 35 taxe locale pentru reducerea birocraţiei la nivelul administraţiei publice ieşene şi pentru că aceste taxe încalcă principiul transparenţei Primăriei în relaţia cu ieşenii.

“Taxele de eliberare de copii după contracte de închiriere, contractele de vânzare-cumpărare, contracte de concesiune şi alte tipuri de contracte sau taxele de eliberare a unei adeverinţe privind eliberarea unor copii după documente de interes public sunt câteva exemple de taxe care încalcă principiul transparenţei publice. Ieşenii nu ar trebui să plătească pentru accesul la informaţiile publice!”, a declarat Vlad

Ghizdovăţ, consilier local din partea PNL.

“Am estimat un număr anual de 2000 de ieşeni, persoane fizice şi juridice, care nu ar mai trebui să umble pe drumuri pentru a plăti aceste taxe inutile. Impactul bugetar, în eventualitatea aprobării acestui proiect de hotărâre, este de aprox. 90.000 euro. Aceşti „deficit” la bugetul local poate fi acoperit prin aprobarea proiectului de hotărâre propus de PNL Iaşi privind acordarea de facilităţi fiscale investitorilor (schema de ajutor de minimis) care, în situaţia aprobării de majoritatea PSD, ar crea minimum 400 noi locuri de muncă”, a conchis Etienne Ignat, consilier PNL Iaşi.

Aproximativ 100.000 de euro ar rămâne în buzunarul ieşenilor (impactul bugetar), iar 2.300 dintre aceştia (media anuală a ieşenilor care au plătit aceste taxe) ar câştiga timp pentru că nu vor mai fi nevoiţi să umble pe la ghişee şi să completeze formulare inutile.

La finele anului trecut, la a iniţiativa grupului de consilieri PNL Iaşi, impozitul pentru clădiri rezidenţiale reevaluate în ultimii 3 ani, pentru persoane juridice, şi impozitul pe spectacole au fost reduse. Astfel, prima taxă este acum de 0,08% (iniţial 0,2%), iar cea de-a doua – 0,1% (iniţial, 0,2%)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.