EXPOZIŢIA PERMANENTĂ „IAŞI – CAPITALA RENAŞTERII NAŢIONALE”, ÎN MUZEUL MUNICIPAL IAŞI

Context

Pe 15 august 1916, România a intrat război, în Prima Mare Conflagraţie Mondială, alături de puterile Antantei (Franţa, Anglia şi Rusia). Motivaţia: un singur vis, acela de a uni toţi românii într-o singură ţară.

Spre sfârşitul anului 1916 armatele germane ocupaseră partea de sud a ţării, inclusiv Capitala, armata României fiind sfâşiată, după ce mai mult de jumătate din militarii noştri îşi pierduseră viaţa.

Regele Ferdinand I şi Guvernul se refugiaseră la Iaşi, partea Moldovei fiind singura fărâmă a României Mari neatinsă încă de nemţi. Iaşul devenise capitala, loc de retragere, dar şi cel în care armata şi-a revenit – un adevărat „pământ al făgăduinţei”.  Pentru lucrările Parlamentului, menirea de gazdă i-a revenit atât aulei vechi din Palatul Universităţii, cât şi cochetului local al Teatrului Naţional. În acest timp de aproximativ doi ani, deşi nu a fost atacat de vreun duşman sau nu i s-a dat foc, sau nu a suferit devastarea obuzelor, oraşul Iaşi a devenit o localitate în ruină.

În august 1916 – noiembrie 1918, Iaşul a fost „capitala renaşterii naţionale”. În condiţiile în care Bucureştiul a fost ocupat de armatele germano-austro-ungare-bulgare, capitala ţării a fost mutată la Iaşi. Aici s-au retras Familia Regală, Parlamentul, Marele Cartier General, precum şi sute de mii de români care au fugit din calea armatei inamice. Astfel, Iașul a devenit ”orașul rezistenței până la capăt”.

În 2018 marcăm centenarul Întregirii României în urma Primului Război Mondial.

Se cuvine ca Iașul, oraşul celor trei uniri, să se pregătească aşa cum merită trecutul său şi să marcheze acest moment pe măsura rolului istoric jucat de locuitorii săi în 1916-1918.

Stadiu Proiect: Blocat de Primarul Municipiului Iași, prin refuzul de a-l pune pe ordinea de zi!

 Propunere

Propunem înfiinţarea unei expoziţii permanente în cadrul Muzeului Municipal pentru a consacra, în 2018, când vom sărbători centenarul Marii Uniri, eforturile ieşenilor pentru realizarea acest ideal naţional.

Prin acest proiect, propunem valorizarea memoriei comunitare a oraşului, în condiţiile în care cei doi ani în care Iaşul a fost capitala ţării în Primul Război Mondial reprezintă un moment cu o încărcătură istorică şi simbolică importante.

Această expoziţie trebuie să fie diferită de expoziţiile “clasice” cu obiecte în spatele unor sticle. Această expoziţie trebuie să ofere vizitatorilor posibilitatea să interacţioneze cu exponatele şi, mai mult, să redea, în miniatură sau dimensiuni reale, aspecte interesante din viaţa locuitorilor Iaşului sau din viaţa cotidiană din acea perioadă.

Această expoziţie trebuie să îi ofere vizitatorului o călătorie “în timp”, trebuie să ofere şansa vizitatorilor să trăiască această istorie fascinantă a oraşului, să experimenteze, folosind mijloacele tehnologice existente, din realităţile de atunci.

Această expoziţie trebuie să fie dinamică pentru vizitator: să îl provoace să interacţioneze cu exponatele, să îi ofere “surprize” (diferite obiecte puse în sertare, de exemplu), să îl surprindă la fiecare pas.

Vizitatorul trebuie să aibă posiblitatea să vadă, să atingă, să experimenteze condiţiile reale ale unei perioade apuse, însă cu relevanţă identitară pentru oraş, dar şi pentru societatea românească în ansamblul ei.

Expoziţia permanentă va fi una interactivă, care va urmări 2 obiective:

 1. Expoziţia permanentă „Iaşi – Capitala Renaşterii Naţionale” va arăta viaţa de zi cu zi a locuitorilor din perioada 1916- 1918

Propunem ca această expoziţie să redea o imagine panoramică a vieţii de zi cu zi din oraş şi să surprindă aspecte mai puţin cunoscute publicului, cum ar fi:

 • Modul în care îşi trăia existenţa un ieşean în perioada în care oraşul a fost capitală de război a ţării şi provocările zilnice cărora trebuia să le facă faţă.
 • Cum îşi trăia existenţa un copil.
 • Cât de mari erau cozile pentru alimentele de bază. Cine le procura. Ce rol aveau autorităţile.
 • Modul cum se îmbrăcau ieșenii în acele ierni geroase şi cum îşi procurau îmbrăcămintea.
 • Modalitatea prin care locuitorii se fereau de epidemii şi tifos sau suferinţele prin care trecea dacă, în cea mai întâlnită situaţie, contractau aceste boli.
 • Modalitatea în care locuitorii îşi petreceau timpul liber şi se distrau.
 • Destinul prizonierilor germani căzuţi în captivitatea armatei române.
 • Care era alimentaţia obişnuită a unui locuitor al Iaşului de atunci.
 • Cum făceau rost ieşenii de lemne pentru foc, în condiţiile acelor ierni geroase.
 • Arta de război etc.

Pentru toate acestea, se vor utiliza documente de arhivă, fotografii, mărturii, jurnale, memorii sau texte academic.

 1. Expoziţia permanentă „Iaşi – Capitala Renaşterii Naţionale” va oferi vizitatorilor o experienţă istorică palpabilă şi olfactivă.

Istoria de zi cu zi din Capitala Regatului Român în Primul Război mondial trebuie să fie experimentată pentru a fi înţeleasă. Vizitatorii au nevoie de o imersiune cât mai profundă în realităţile de atunci pentru a înţelege mai bine istoria acelei perioade.

Propunem amenajarea unor exponate în format tridimensional, la scală reală sau în miniatură:

 • exemplu de birjă din epocă, reprodusă la scală reală.
 • anunţurile omniprezente ale autorităţilor locale pe stâlpi, garduri sau în magazine.
 • Simularea unei camere pentru a arăta condiţiile de cazare ale refugiaţilor, laolaltă cu mirosul pestilenţial.
 • Redarea la dimensiuni reduse, realităţile dintr-un lagăr de concentrare românesc de la Şcheia…
 • Putem oferi posibilitatea vizitatorilor să probeze o uniformă militară purtată de soldatul român.
 • Putem, prin tehnologia virtual reality, să redăm aspecte din tranşee
 • Simularea unui centru de comandă militar, cu toată recuzita. (http://stiri.tvr.ro/expozitie-interactiva-la-muzeul-national-de-istorie-dedicata-romaniei-din-timpul-primului-razboi-mondial_78442.html — 0:03)
 • O secțiune cu presa vremii, care să poată fi utilizată de vizitatori în format fizic și digital (https://www.youtube.com/watch?v=X-NgH6fKeqM — 5:07).
 • Cazemata unui șef de unitate la scală reală (0: 18 – 0:22) http://stiri.tvr.ro/expozitie-interactiva-la-muzeul-national-de-istorie-dedicata-romaniei-din-timpul-primului-razboi-mondial_78442.html)

Tehnologii şi mijloace folosite pentru a atinge obiectivele expoziţiei permanente „Iaşul – capitala renaşterii naţionale”.

Această expoziție trebuie să respecte autenticitatea istorică și specialiștii în Primul Război Mondial trebuie să facă parte dintr-un comitet științific care să vegheze la acuratețea istorică a proiectului.

Proiectul poate fi consultat aici: Adresa PHCL

Nota-de-fundamentare v 1

PHCL

Apariții in presă: 24 ore.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.