Emiterea documentelor urbanistice în format electronic, o primă inițiativă a consilierilor județeni USR PLUS Iași

În 2016, guvernul Cioloș declară „război birocrației” prin modificarea unor legi din domeniul urbanismului, astfel încât autoritățile locale și județene să poată emite certificate de urbanism online. Modificările au devenit lege, iar autoritățile au avut termen trei ani pentru a implementa aceste măsuri. La nivel de consilii județene, interesul a fost extrem de scăzut – în prezent, doar trei autorități județene, din cele 41, emit documente urbanistice online: Maramureș, Arad, și Ialomița. La Iași, în ultimii ani și mai ales în actualul context epidemiologic, când ar trebui adoptate măsuri care să reducă cât mai mult interacțiunea dintre cetățeni/mediul de afaceri cu instituțiile publice, autoritățile nu au făcut absolut nimic.

Marius Bodea, deputat USR Iași:

„Digitalizarea serviciilor publice aduce un nivel sporit de eficientă și transparentă și ar trebui să fie unul dintre pilonii de dezvoltare ai oricărei comunităti inteligențe. Din păcate, în ultimii ani, Iașul a avut mult de suferit la acest capitol – zero respect pentru cetățeni, zero responsabilitate pentru eficientizarea activităților atât la nivel intern, intrainstitutional, cât și în relația cu ieșenii și celelalte instituții.
Conform Strategiei Naționale a Locuirii (2016-2030), termenul mediu de obținere a unei autorizații de construire este de 255 de zile și necesită cel puțin 14 proceduri, mult peste media Uniunii Europene. În Germania sau Franța, spre exemplu, termenul pentru obținerea unei autorizații de construire a unei locuințe nu depășește o lună de zile”.

Consilierii județeni USR PLUS Iași din domeniul urbanismului au lucrat deja la o primă inițiativă privind emiterea documentelor în format electronic, de către CJ Iași. Din cauza nepăsării și a neglijenței, Consiliul Județean a rămas în afară provocărilor tehnologice și digitale, termenul pentru implementarea acestei măsuri expirând la sfârșitul anului 2019.

Etienne Ignat, consilier județean USR PLUS Iași:

„Concret, propunem înrolarea Consiliului Județean Iași în portatul PCUe (Punctul de Contact Unic electronic http://www.edirect.e-guvernare.ro), în vederea emiterii actelor din domeniul cadastrului, urbanismului, amenajării teritoriului și autorizării executării lucrărilor de construcții din aria de competentă a Direcției Arhitectului Șef, în format electronic. Creșterea numărului de servicii publice disponibile online înseamnă costuri reduse pentru administrațiile publice și mai putină birocrație pentru companii și cetățeni.

Digitalizarea administrației publice este cu atât mai importantă în această perioadă complicată, pentru ca oamenii să nu mai fie expuși riscului de îmbolnăvire plimbând hârtii ori stând cu orele la cozi. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să modificăm modul în care se produce interacțiunea cetățean – instituție, iar digitalizarea este singurul mijloc prin care societatea poate continua să funcționeze, chiar și în vremuri de criză”.

Cele 11 acte din domeniul cadastrului, urbanismului, amenajării teritoriului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii din aria de competență a Direcței arhitect șef în format electronic:

 1. Certificate de urbanism;
 2. Prelungirea valabilității certificatelor de urbanism;
 3. Autorizații de construire/ desființare;
 4. Prelungirea valabilității autorizațiilor de construire/ desființare;
 5. Comunicare privind inceperea executiei lucrarilor;
 6. Comunicare privind finalizarea executiei lucrarilor;
 7. Avize de oportunitate;
 8. Avize tehnice ale Arhitectului şef pentru documentații de urbanism și amenajarea teritoriului;
 9.  Punctul de vedere al C.T.A.T.U.;
 10. Avizul arhitectului-şef al judeţului la construcţiile reprezentând monumente istorice clasate sau aflate în procedură de clasare potrivit legii;
 11. Proces verbal de vecinatate;

Daniel Dîscă, consilier județean USR PLUS Iași:

„Politica trebuie făcută pentru oameni, țînând cont de opiniile și nevoile acestora, și nu în spatele ușilor închise. În contextul pandemiei și al scăderii încrederii populației în actuala clasă politică, considerăm că măsurile de digitalizare și transparentizare sunt o necesitate în orice instituție publică și trebuie aplicate cât mai repede. În acest sens, în fiecare UAT unde avem consilieri vom depune câte un proiect privind transmiterea live a ședințelor de Consiliu Local pe platformele digitale (facebook, youtube). Vom propune, de asemenea, transparentizarea totală a cheltuielilor și contractelor publice, pentru ca aceste informații să poată fi accesate ușor și rapid de către cei interesați. Totodată, lucrăm la o platformă online pentru înregistrarea sesizărilor, astfel încat problemele semnalate de cetățeni să ajungă direct la persoanele responsabile – consilieri locali, consilieri județeni, primari sau parlamentari”.

Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.