Două proiecte pentru rezolvarea problemei aerului poluat din oraș: stații de filtrare a aerului și realizarea unui parc de 60 ha, un adevărat “plămân” al Iașului.

Am sustinut azi o conferinta de presa impreuna cu Marius Bodea in care am prezentat doua solutii pentru un aer mai curat in Municipiul Iasi. Doua statii de filtrare a aerului si un parc public de aproximativ 60 de ha. Multumesc Giorgiana Cretu pentru efort si staruinta. Le multumesc tuturor cadrelor universitare de la Facultatea de Geografie si Geologie pentru sustinerea acestui proiect. Multumiri si d-nului profesor Silviu Gurlui in sustinerea acestui proiect, pentru datele si informatiile furnizate. Am convocat impreuna cu colegii consilieri PNL Iasi si Andrei Postolache o sedinta de Consiliu Local, Marti ora 13.00, pentru a dezbate acest proiect.

Marius Bodea a subliniat faptul că finalizarea variantei ocolitoare a Iaşului ar rezolva sustenabil această problemă, în condiţiile în care 70% din poluare este din cauza traficului rutier şi a maşinilor de mare tonaj care tranzitează oraşul.

”Din păcate, şi în această situaţie avem o nepăsare din partea guvernului PSD care ne-a minţit la începutul anului că alocă 152 mil. lei pentru acest proiect. S-a dovedit că a fost o promisiune mincinoasă”, a spus Marius Bodea

Deputatul a precizat că proiectul șoselei de centrură a Iașului este proiect ce ţine strict de Guvernul României.

”Şi cum nu putem aştepta la nesfârşit să ni se facă dreptate în această situaţie, trebuie să indentificăm pe plan local un set de măsuri care să amelioreze efectele nocive ale poluării cu pulberi în suspensie (PM10). Este o problemă extrem de gravă, sănătatea populaţiei este în pericol. Şi nu mă joc cu cuvintele”, a precizat Bodea.

Totodată, Marius Bodea a vorbit despre faptul că prin ignorarea acestui proiect esenţial pentru Iaşi, guvernanţii pun în pericol sănătatea ieşenilor care, la propriu, respiră zilnic un aer poluat.

”Specialiştii în sănătate spun că expunerea pe termen lung la o concentraţie atât de intensă de pulberi în suspensie poate cauza cancer şi moarte premature. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mica de 15 ani inhalează mai mult aer şi, in consecinţă, mai multi poluanţi. Acum, dincolo de lamentări, venim şi cu o serie de soluţii concrete care ţin de administraţia locală”, a spus liberalul.

Etienne Ignat a prezentat o inițiativă a consilierilor locali PNL care privește achiziția a două stații de filtrare a aerului.

”Am redactat un proiect de hotărâre, împreună cu Răzvan Timofciuc, colegul meu din Comisia de Mediu din CL, care prespune achiziţia a 2 aparate de filtru al aerului.  Aceste aparate, pe care le puteţi  vedea în spatele meu, au rolul de purifica aerului. Am convocat o ședință extraordinară de CL pentru a vota un proiect de hotărâre care presupune achiziția acestor 2 stații de filtrare. Acest proiect este prioritar pentru sănătatea ieșenilor. Această investiție ar ajunge la aprox. 400.000 euro, iar efectele benefice pentru populație ar fi imediate. Aceste stații filtrează aerul pe o suprafață de 250.000 m2, cu o eficiență de peste 95%, purifică o cantitate de 12.000 m3/h și au o rază de purificare de până la 200 metri. Putem achizițina aceste stații de filtrare a aerului din fondul de rezervă din bugetul Primăriei Municipiului Iași.”, a spus Etienne Ignat, consilier local PNL Iași.

Totodată, liberalul a precizat că raporatele de la Agenția de Mediu arată că în primele 3 luni ale acestui an deja au fost depășiri peste limitele maxime admise pe întregul an.

Etienne Ignat a precizat faptul că acest proiect de hotărâre de CL a fost realizat împreună cu specialist pe mediu.

”Mă bucur să văd o susținere atât de mare din mediul academic și profesional din Iași pentru această inițiativă”, a mai spus Etienne Ignat.

Marius Bodea a prezentat un alt proiect care, în eventualitatea în care ar fi aprobat și finanțat de Primărie, ar veni în sprijinul rezolvării poluării din Iași.

”Un alt motiv pentru care calitatea aerului în Iaşi este proastă se datorează faptului că, spre deosebire de oraşele mari din ţară sau din vest, metropolele din vest, nu avem un “plămân al oraşului”, un parc de dimensiuni mari, care să reprezinte, pe de o parte, o sursă de oxigen proaspăt pentru oraş, dar şi un spaţiu de loisir pentru ieşeni”, a spus Marius Bodea.

Acesta a adus exemplul Parcului Tineretului din Bucuresti care e cel mai mare din tara și care include zonă de terase, concerte, Palatul copiilor, alei, lac, cel mai mare parc de skate-uri, terenuri de baschet si de minifotbal,  pistă de bicicletă, circulara, de-a lungul întregului parc șamd.

Totodată, Bodea a dat și exemplul Clujului care, recent, a inaugurat cel mai modern parc din România, investiţie realizată de Primărie împreună cu Compania Națională de Investiții (CNI), în valoare de 20 mil. lei.

”Propun Primăriei un proiect multianul pentru construcţia unui astfel de parc la Iaşi, sigur, nu de suprafaţa Parcului  Tineretului din Bucuresti, însă, la fel de mare, proportional la numărul de locuitori şi la suprafaţa Iaşului. Cel mai bun amplasament ar fi în zona, C.A. Rosetti, care se intinde pe circa 3 km, cu o lățime medie  de 200 m, cu dealuri care pot fi integrate parțial în parc.  Vorbim de o suprafață de aproximativ 60 ha”, mai spus Bodea. 

Liberalul a mai spus că actualele parcuri ale Iașului sunt insuficiente pentru nevoile orașului.

”Parcul Expozitiei are 5,4 ha, iar Parcul Copou are 10 ha. In total, 15,4 ha, la o populatie ce a crescut in 150 de ani (când au fost realizate aceste parcuri) de 10 ori, este puțin”, a mai spus Bodea.

Marius Bodea a mai spus că  Zona C.A. Rosetti e folosită vara doar pentru grătar, în condiții neamenajate, și că ar pute fi valorificată mult mai bine.

Totodată, liberalul a precizat ce s-ar putea face acolo:

– terenuri de sport (baschet, mini-fotbal), teren de fotbal cu iarba, neingradit, cu nocturna.

– Zona pentru câini, park de skate-uri, mare, adevărat, 2-3 restaurante.

– Se poate intra in padure cu parc de cercetași (nu doar urcat in copaci, ci experimente, lectii de fizică, echilibru, legi ale fizicii).

– un colț de gradină japoneză (în mare vogă peste tot in Europa).

– circuit de jur-imprejur pentru bicicletă pe pista cauciucată sau bitum.

– zone verzi pentru pături, bănci, mici trasee cu alei din lemn pe versantul cu arbori, cu corpuri de iluminat prin padure.

– traseu mountain-bike.

– zona pârtiei, amenajată permanent pentru concerte.

“Scopul acestui parc de 60-100 ha este sa fie un plamân folositor al Iașului, la niște dimensiuni care sa permită oamenilor sa respire în intimitate, să nu se dea toți umăr în umăr, cum se întamplă acum în Copou. Avantajul la C.A. Rosetti este că e integrat în oraș, accesibil din orice punct. Șoseaua e perfectă, se pot face parcări în anumite zone, dispuse pe lungime. Fără un parc de minim 60 ha, Iașul nu va fi niciodată un oraș al  viitorului!”, a spus Marius Bodea.

O astfe de investiţie ajunge cam la 20 mil. Euro.

”Am discutat cu specialişti în domeniu şi mi-au spus că hectarul „la cheie“ amenajat pentru un astfel de proiect este de 300-320 mii euro. Vorbim de o investiţie multianuală, care să o finalizăm în 4-5 ani şi care va dăinui cel puţin 100 ani! După cum v-am spus, cele 2 parcuri din Copou au 150 ani. Fondurile pentru un astfel de proiect? Păi în primul rând, primarul poate stopa cheltuirea iraţională a 15 mil. euro pentru achiziia de autobuze cu bani împrumutaţi, cînd există posibilitatea accesării de fonduri europene pentru asta.

Apoi, trebuie să renunţăm la ipocrizie. Iaşul nu îşi permite să cheltuie, anul, 1.5 mil euro pentru organizarea de sărbători sau festivaluri. Uitaţi-vă la Rocanotheworld care a fost organizat anul trecut sau care va fi organizat anul ăsta sau AfterHills sau festivalul La Vie. Sunt festivaluri orgnaizate fără bani publici, dar cu foarte mare impact. Este o greseala  să credem că dacă Primăria nu ar organiza FIE, această glumă de festival, nu am mai avea proiecte culturale în Iaşi.

În final Marius Bodea a precizat ca puținii metri pătrati de gazon inaugurați cu fast de dl. Chirica în câteva locuri din oraș nu pot reprezenta înverzirea orasului, acest concept fiind de fapt o sumă de acțiuni de amploare, convergente, cum ar fi scoaterea traficului greu din oraș, construirea de plămâni verzi ai orasului, instalarea de stații de filtrare, fluidizarea traficului rutier, protejarea corespunzătoare a șantierelor s.a.m.d.”, a conchis Marius Bodea.

 

Please follow and like us:

Un comentariu la „Două proiecte pentru rezolvarea problemei aerului poluat din oraș: stații de filtrare a aerului și realizarea unui parc de 60 ha, un adevărat “plămân” al Iașului.

  1. Marian T Răspunde

    Buna ziua,
    Proiectul de mai sus nu are un fundament din moment ce in zonele cele mai poluate raman la fel, mizeria din oras(noroi si praf de pe carosabil), zonele verzi de langa arterele rutiere sunt intretinute prin plantari de caricaturi de copaci care nu au nici o sansa sa creasca, si in acelasi timp soferii calaresc aceste spatii transformandu-le intr-o sursa de praf adusa pe carosabil. O alta sursa importanta de praf, este lipsa parcarilor de resedinta civilizate(betonate sau asfaltate). Orice spatiu chiar plin de noroi este folosit drept loc de parcare si in felul acesta o sursa de praf care este antrenat in aer de curentii de aer creati si de traficul intens din oras.
    Pentru a avea rezultate notabile proiectul propus mai sus, este nevoie de rezolvarea surselor de poluare, iar spatiile verzi trebuie sa existe in interiorul orasului. Parcul de pe C.A. Rosetti poate fi un reper in viitor, dar nu o solutie la problema actuala din zonele foarte poluate ala orasului.
    Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.