Despre Poluarea din Municipiul Iasi

Toţi suntem responsabili de poluarea produsă şi doar împreună putem contribui la reducerea emisiilor nocive şi la îmbunătăţirea calităţii aerului pe care plămânii noştri îl absorb.

Din 2015, Primăria a fost obligată să facă un Plan de calitate a aerului, indicând ce măsuri va lua pentru reducerea poluării. „Le-am respins planul de trei ori. Sunt lucruri de substanță pe care nu le îndeplinesc”, a declarat Victor Bogdan Davideanu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași.

Despre acest subiect au scris si cei de la Reporter IS sau cei de la Digi24 (incepand cu min 25)

Va aduc in atentie unul din motivele respingerii si faptul ca am semnalat acest lucru inca din momentul consultarii publice:

Adresa trimisa: Adresa intrebari – Plan de Calitate al Aerului

Punctul: 4 Planul de calitate al aerului nu respecta si nu are toate informatiile conform Art. 17. Planul de calitate a aerului cuprinde toate scenariile luate în considerare şi
măsurile identificate în cadrul studiului de calitate a aerului împreună cu toate informaţiile prevăzute la art. 16 alin. (1) şi (2). Conform Legii HG 257/2015

Răspunsul primariei:

Raspunsul primit dupa respingerea Planului de calitate aer:

Având în vedere răspunsul dat de Ministerul Mediului comunicat de: domnul Daniel Constantin –  Viceprimministru la interpelarea de la adresa de aici http://www.cdep.ro/interpel/2017/r201A.pdf, din care reiese că aglomerarea Iaşi face obiectul cauzei 2009/2296 pentru nerespectarea art 13 alin. (1), coroborat cu anexă XV partea A din directive 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa, în cazul a 3 aglomerări, pentru care Comisia Europeană a emis un aviz motivate suplimentar. O problema cu care se confruntă aglomerarea Iaşi este nivelul crescut de particule în suspensie PM10 în atmosfera.

Legislaţia în vigoare privind calitatea aerului, acolo unde se înregistrează depăşiri ale valorilor limita (regim I de gestionare a calităţii aerului), impune elaborarea de planuri de calitate a aerului, iar conform prevederilor art 22 din Legea nr 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, responsabilitatea pentru elaborarea şi implementarea măsurilor incluse în plan revine primăriilor.

Având în vedere atribuţiile autorităţilor publice teritoriale de inspecţie şi control prevăzute de capitolul ÎI, art. 11, lit. g din Legea nr 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările şi completările ulterioare, Comisariatul judeţean Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu a derulat la nivelul aglomerării Iaşi controale care au vizat nerespectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei calităţii aerului, respectiv nerespectarea prevederilor Legii nr 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător precum şi nerespectarea măsurilor cuprinse în Programul revizuit de gestionare a calităţii aerului în aglomerarea Iaşi, precum şi ale altor acte normative în vigoare, fiind dispuse măsuri pentru reducerea emisiilor de pulberi în suspensie. Acţiunile de control au fost derulate, în principal la nivelul Primăriei Municipiului Iaşi şi la unităţile din subordinea Consisliului Locl Iaşi, care au avut principal pondere în derularea măsurilor din programul revizuit de gestionare a calităţii aerului, respective Salubris SA, Citadin SA, RATP IAŞI SA.

În anul 2016 pentru toate neconformităţile constatate au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale din care 26 amenzi în cuantum de 242,640 lei şi 7 avertismente. Muncipiul Iaşi primind mai multe sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor conform art 96, alin (3), pct. 9 din OUG nr 195/2005 privind protecţia mediului, a legii nr 211/2011 privind regimul deşeurilor, inclusiv a celor rezultate din lucrări de contructii precum şi a deşeurilor vegetale. Pentru neconformităţi care vizează tăieri neautorizate de arbori la nivelul aglomerării Iaşi în conformitate cu prevederile art. 5, lit. c din Legea nr 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Potrivit rapoartelor întocmite de APM Iaşi, principal sursă responsabilă cu depăşirea valorilor limita zilnice (VL) a indicatorului PM10 în Municipiul Iaşi o reprezintă transportul rutier, în care este inclus şi cel transfontalier, contribuţia transportului rutier, fiind, potrivit estimărilor, de aproximativ 70% din totalul emisiilor de pulberi şi este datorat, în principal lipsei unei şosele ocolitoare (şosea de centură) care să preia traficul greu din Municipiul Iaşi. Valorile indicatorului PM10 determinate în staţia de traffic IS 1 – Podul de Piatră, comparative cu rezultatele din celelalte staţii confirmă faptul că traficul şi în special traficul greu reprezintă sursă principala de poluare cu pulberi PM10, înregistrându-se depăşiri la acest indicator chiar în condiţiile existenţei unui strat de zăpadă şi temperature negative, perioada în care şantierele nu desfăşoară nici un fel de activitate.

Având în vedere faptul că Municipiul Iaşi nu dispune până la această dată de o şosea ocolitoare care să preia integral traficul auto greu, aspect care reliefează totodată inconsecvenţă şi incoerenţa în derularea programelor investitutionale care vizează dezvoltarea infrastructurii necesară unei aglomerări urbane modern, de către administraţiile publice locale şi judeţene.

Având în vedere că APM IAŞI şi ANPM au respins Planul de Calitate a aerului fiind returnat Primăriei Municipiului Iaşi, în vederea refacerii.

În anul 2017, până la dată de 27.02.2017, la nivelul Municipiului Iaşi, în staţiile de automatizare a calităţii aerului au fost înregistrate un număr de 63 de depăşiri la indictorul PM10, din care 25 de depăşiri la staţia Iaşi1-Podul de Piatră,  24 depăşiri la staţia Iaşi 5, 7 depăşiri la staţia Iaşi 4 şi 2 depăşiri la staţia Iaşi 2, aspect care sunt prioritare în cadrul acţiunilor de control.

În 12 iulie 2015, CJUE a statuat că instant comunitară are posibilitatea de a impune plata atât a unei sume globale (amenzi), cât şi a unei penalităţi. Estimativ, cuantumul sancţiunilor care ar putea fi propuse de Comisie pentru România este:

–               O suma forfetară minimă fiză de 1,240,000 euro

–               Penalităţi pe zile de întârziere ce pot varia între 2,000 şi 124,000 euro pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.