Despre bugetul Iașului și promisiunile primarului Mihai Chirica

Astăzi, primarul Mihai Chirica a prezentat în sfârșit propunerea de buget a municipiului Iași, în cadrul unei conferințe de presă. Deși, la acel moment, proiectul de buget nu a fost transmis către consilieri locali, domnul primar spune că sigur nu voi vota acest buget.

Nu știu de la ce a pornit această afirmație însă va pot spune asta:

 1. Propunerea de buget este o viziune și o promisiune pe care o aduci în fața ieșenilor. Iar promisiunile trebuie respectate, sau cel puțin, așa ar fi ideal.
 2. În acest mandat de consilier local am ales să fac o opoziție constructivă. Să aduc pe masa Consiliului Local idei și inițiative. Din păcate, din cele peste 50 de proiecte depuse, doar unul a fost introdus în mod normal, pentru o parte l-am acționat în judecata și am câștigat, iar o altă parte încă zac în sertarele primăriei.
 3. Vă invit, să urmăriți ultimii 4 ani de mandat al actualului primar, Mihai Chirica, din punct de vedere al bugetului și al execuției bugetare, adică ce a propus și ce a făcut:

În 2016, a propus investiții de 118 milioane de lei, din care a cheltuit 60%. Din care as enumera câteva promisiuni:

”Bugetul pe 2016 include şi o serie de fonduri necesare pregătirii și redactării unor proiecte de mari investiţii care vor fi finanţate din bugetul local şi din fondurile europene alocate în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020. Printre altele, se are în vedere:”

Nerealizat!

 • reabilitarea liniilor de tramvai pe traseul Iaşi – Dancu,
Nerealizat!

 • reabilitarea şi modernizarea liniilor de tramvai în zonele Cinci Drumuri – Baş Ceauş, Bucşinescu – Calea Chişinăului, Podu Roş – Ţesătura, Tepro – Ţuţora şi Podu Sf. Ioan – Dancu,
Realizat parțial! Prin autobuze achiziționate prin credit BERD!

 • achiziţionarea de autobuze, tramvaie și autobuze electrice noi
Nerealizat!

 • construirea unei Autogări la standarde europene
Nerealizat!

 • implementarea unui sistem de prioritizare a transportului public, după modelul Smart City,
Realizat parțial! 1 singur pod dat în folosință în 2019.

 • construirea a două noi poduri peste râul Bahlui,
Nerealizat!

 • reabilitarea clădirii Muzeului de Ştiinţe Naturale,
Nerealizat!

 • înfiinţarea Muzeului Holocaustului,
Realizat parțial!

 • eficientizarea energetică a 60 de blocuri din municipiul Iaşi

Lista cu promisiuni o puteți consulta pe siteul Primăriei Iași, aici: sursa: http://www.primaria-iasi.ro/portal-iasi/stiri-si-noutati-din-iasi/a-fost-aprobat-bugetul-municipiului-iasi-pe-anul-2016/835/stiri-din-iasi

În 2017, ni s-au propus investiții de 223 milioane de lei, din care 67 de milioane reprezentau un împrumut bancar prin BERD, pentru autobuze noi Euro 6. Însă din cele 146 de milioane rămase, 63 de milioane n-au fost cheltuite iar printr-o aritmetică simplă, ne duce la un procent al realizărilor de 57%.

2018 a fost un an cu totul aparte, pentru prima data in mandatul de consilier local, am hotărât sa votez bugetul municipiului Iași condiționat de realizarea unor investiții.

Cum arăta bugetul în 2018? Ni s-a propus investiții de 190 de milioane, însă la sfârșitul anului au fost cheltuiți doar 112 milioane, mai exact un procent de 58.91%. Aș menționa o serie importante de amendamente pe care le-am propus, și, care au fost și aprobate, însă stadiul lor poate fi consultat mai jos:

Problemele stringente identificate ale comuntății noastre:

 • lipsa locurilor de parcare,
 • lipsa spațiilor verzi,
 • sprijinirea antreprenoriatului ieșean,
 • dezvoltarea Aeroportului Iași,
 • coerența urbanistică și soluțiile pentru fluidizarea traficului.

Ce am propus:

Realizat prin multe insistențe!

 • Realizarea unui parc de minim 50 ha în zona C.A. Rosetti;
Realizat prin multe insistențe!<

 • Construcția unei noi căi de acces către Aeroportul Iași;
Nerealizat!

 • Realizarea unui studiu privind posibilitatea construirii unor pasarele pietonale supraterane pe axa vest-est;
Nerealizat!

 • Concesionarea a 3 suprafețe de teren în zone centrale pentru construcția de parcări subterane. În urma consultării din cadrul consiliului s-a stabilit să începem cu următoarele 3 zone: langă Teatrul Național, pe terenul Scolii Vasile Pavelcu, pe strada Colonel Langa (în spatele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și pe Bulevardul Independenței);
Nerealizat!

 • Construcția a 2 parcări supraterane de reședință și identificarea altor 8 suprafețe de teren, în cartiere, pentru astfel de parcări;
Realizat prin multe insistențe!

 • Achiziția unui număr de 25 de parcometre cu plata prin SMS;
Nerealizat!

 • Realizarea unui incubator de afaceri în clădirea fostului cămin Anghel Saligny.

Tot în cadrul ședinței de consiliu local, domnul primar Mihai Chirica, și-a luat angajamentul ferm de a susține următoarele proiecte pe care le-am propus:

 1. o analiză asupra burselor școlare acordate în anul școlar 2016-2017, astfel încât să creștem bugetul acestora, cu scopul ca nici o bursă școlară sa nu fie mai mică de valoarea de 50 de RON;
 2. Realizarea unui inventar al dotărilor din școlile ieșene și finanțarea achiziției de videoproiectoare, astfel incât în mun. Iași toate sălile de clasă să fie dotate cu videoproiector și ecran de proiecție;
 3. introducerea în strategia de turism și identificarea unui teren de minim 5000 mp pentru construcția unui skate-parc modern;
 4. dotarea cu aer condiționat a unui număr de 10 tramvaie;
 5. instituirea de către Compania de Transport Public a unui abonament anual, pe toate liniile, în valoare de 600 RON.
 6. Promisiune nerespectată:

 7. acordarea unei sume de 1 milion euro pentru capitolul Bugetare participativă. Am fost primul partid din România care a pus la dispoziție, în maxim 7 zile, o platformă electronică unde a invitat ieșenii să propună și să susțină proiectele pentru comunitate. Din păcate acest proiect a fost pus la sertar de majoritatea PSD-ALDE-Chirica, care deși a promis ca vor susține acest proiect nu și-au onorat promisiunea.

Doar cu condiția asumării amendamentelor și a angajamentelor propuseam am fost de accord să susțin propunerea de buget a municipiului Iași.

În 2019, dintr-un buget de 300 de milioane propuși pentru investiții, primarul Mihai Chirica, a reușit să cheltuiască doar 131 de milioane de lei, mai exact un procent de 43,62%. La propunerea de buget, deși multe din amendamentele pe care le-am formulat erau in beneficiul ieșenilor acestea au fost respinse de majoritatea PSD-ALDE-Chirica.

Concluzie:

Sunt de accord să votez orice propunere de buget, dacă e o promisiune onorată de ambele parți. Eu o votez, iar celălalt o duce la indeplinire, așa cum și-a asumat-o. Însă realitatea celor 4 ani de mandat, ai domnului primar Mihai Chirica, ne arată tocmai contariul.

Încă nu am studiat în amănunt propunerea de buget a municipiului Iași pentru anul 2020, pentru a-mi putea face o părere și pentru a-mi exprima intenția de vot, dar voi reveni cu detalii pe site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.