Consilieri județeni ai Alianței USR PLUS propun în premieră pentru județul Iași, implementarea procesului de bugetare participativă

Consilieri județeni ai Alianței USR PLUS propun în premieră pentru județul Iași, implementarea procesului de bugetare participativă pentru anul 2021. 5 milioane RON, prin care toți ieșenii pot hotărî cum se cheltuie o parte din bugetul județului prin depunerea și votarea proiectelor din comunitatea lor.
Consilierii județeni din partea Alianței USR PLUS au depus un proiect de hotărâre în cadrul Consiliului Județean Iași privind implementarea procesului de bugetare participativă, urmând ca acestă propunere să fie supusă dezbaterii plenului.
Bugetarea participativă este un proces inovator, democratic, care oferă întregii comunități posibilitatea de a participa și de a decide cum să investească o parte din bugetul județului Iași.
„Dacă și tu trăiești în județul Iași și plătești taxe, atunci e timpul ca tu să decizi ce proiecte să se implementeze în județul Iași. Bugetarea participativă oferă oamenilor posibilitatea de a decide cum se cheltuie o parte din bugetul județului Iași, implicând-i în procesul decizional. Acesta este un proces democratic care îi implică pe ieșeni să decidă ce proiecte să implementeze Consiliul Județean Iași. Acest proces este unul diferit, pentru că practic, orice ieșean poate decide cum se cheltuie banii din taxele și impozitele pe care le plătesc, în loc să-i lăsăm pe aleșii locali să hotărască cum se cheltuie acești bani.” a declarat Ștefan Tanasă, consilier județean din partea Alianței USR PLUS.
”Cum funcționează procesul bugetării participative? În primul rând, indiferent în ce localitatea te afli din județul Iași, dacă vrei să schimbi ceva o poți face prin depunerea unei idei de proiect. Bugetul propus în următorul an este de 5 milioane de lei. Consiliul județean poate finanța înființarea unui parc, modernizarea drumurillor județene, săli de sport, terenuri de sport, proiecte privind calitatea aerului, și multe alte. Totul, pornind de la o idee pe care o poți depune foarte ușor răspunzând la un set minim de întrebari. Ideea ta intra într-o competiție de idei pe care o poate vota oricine din județul Iași. Dacă ideea ta primește cele mai multe voturi, consiliul județean Iași o va implementa.” a declarat Etienne Ignat, consilier județean din partea Alianței USR PLUS.
În cadrul procesului de bugetare participativă se vor putea propune idei în cadrul următoarelor categorii, INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ, AMENAJARE DE SPAȚII VERZI ȘI LOCURI DE JOACĂ , MOBILITATE, ACCESIBILITATE ȘI SIGURANȚA CIRCULAȚIEI, AMENAJARE SPAŢII PUBLICE, INFRASTRUCTURĂ CULTURALĂ, INFRASTRUCTURĂ SOCIALĂ, INFRASTRUCTURĂ DE SĂNĂTATE, DIGITALIZARE.

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc, muncesc sau studiază în județul Iași şi care au împlinit vârsta de cel puţin 16 ani.

Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.