Campanii

În conferință de presă despre Drumul Hoților – #DrumUitatDeAutoritati

Astăzi am vorbit într-o conferință de presă alături de domnul Marius Bodea despre situația de pe Drumul Hoților, despre nenumăratele noastre sesizări către autorități și despre campania #DrumUitatDeAutoritati, lansată în cadrul conferinței.

Iată mai jos discursul meu, iar cât de curând revin cu înregistrarea video a conferinței și cu linkurile materialelor din mass-media.

Bună ziua!

Numele meu este Etienne Ignat și de patru ani locuiesc pe Strada Trei Fântâni din Iași, cunoscută popular drept Drumul Hoților. Tot de patru ani m-am alăturat acțiunilor vecinilor din această zonă în a trimite, atât individual, cât și colectiv, nenumărate sesizări către autoritățile locale. Le-am oferit chiar și soluții, însă nici una dintre ele nu a fost luată în considerare.

Sătul de ignoranța autorităților locale, am inițiat pe 6 martie 2016 un demers civic de strângere de semnături de la oameni care doresc și susțin reabilitarea Străzii Trei Fântâni. Într-o singură dimineață am strâns peste 400 de semnături în format fizic, de la oameni care au venit în zonă în acea zi. Luni am lansat și petiția online, care a strâns până acum aproape 1.000 de semnături. Astăzi lansez și un nou indicator rutier, ca identitate a acestei campanii, care e de fapt un indicator de avertizare cu mesajul ”Drum uitat de autorități”. Invit totodată toți cetățenii care locuiesc pe străzi uitate de autorități să preia imaginea și să o folosească drept semnal de alarmă și de conștientizare a autorităților locale despre starea drumurilor din Iași.

Drum uitat

Drumul Hoților este de ani de zile într-o stare deplorabilă. Este nemarcat, nu are indicatoare, este plin de gropi și nu a mai fost asfaltat de când a fost construit. Se fac doar cârpeli anuale, care fac mai mult rău decât bine. Mai mult, după toate cererile noastre de reabilitare a drumului, autoritățile au instalat la sfârșitul lunii februarie un indicator de avertizare pentru Drum cu denivelări. Atât. Noi cerem repararea drumului, iar ei montează un indicator care avertizează conducătorii auto că urmează un drum cu denivelări.

O altă problemă gravă în zonă o reprezintă vidanjarea ilegală, murdărirea carosabilului de către aceste mașini și aruncarea gunoaielor și a deșeurilor cu materiale de construcții pe marginea drumului. La fel, am făcut mai multe sesizări către Primărie, ApaVital, Salubris, Garda de Mediu și am cerut ecologizarea zonei și rezolvarea problemelor identificate de noi. Salubris ne-a spus că va face curat atunci când vremea le va permite, iar ApaVital a amenajat un soi de loc de staționare a mașinilor de vidanjare care aparțin de ei. În rest, nimic. Mă întreb dacă putem și noi să nu ne plătim taxele și impozitele, invocând starea tehnică necorespunzătoare a drumurilor.

Și totuși, drumul acesta are extrem de mult potențial și resurse care nu sunt respectate și valorificate. Pe Strada Trei Fântâni există o așa-zisă gară, care reprezintă punctul de plecare și de sosire a rutei Iași-Chișinău. Halta nu are nici măcar un spațiu amenajat unde călătorii pot aștepta trenul. Pe Strada Trei Fântâni există și Mănăstirea Vlădiceni, un obiectiv turistic cu istorie la care vin doar duminica peste 1.000 de oameni. Tot aici își au sediul și numeroase firme de top din Iași, care se plâng că oamenii refuză să se angajeze la ei din cauza drumului rău și a lipsei mijloacelor de transport în comun.

Pe Strada Trei Fântâni există sute de case. Însă, doar 50 dintre ele aparțin de Iași, restul aparținând de Tomești. Asta ne face să credem că actualul primar nu vede oportună reabilitarea unui drum doar pentru 50 de votanți pe o rază de 5 km. Este clar o lipsă de viziune și de interes, pentru că drumul reprezintă de fapt o scurtătură strategică, ce ar putea fluidiza traficul din zonă și ar putea aduce mai mulți turiști și investitori în Iași.

Am așteptat ca reprezentanții Primăriei să vină în zonă, să vadă problemele, să discute cu noi, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. De aceea, atunci când am primit vizita domnului Marius Bodea, care s-a interesat de problemele noastre și care s-a arătat mai mult decât deschis la rezolvarea lor, cu soluții concrete, am înțeles că avem un sprijin real, pe care ne putem baza în lupta de reabilitare a străzii Trei Fântâni. Am încredere că dacă noi ne unim forțele și dacă autoritățile înțeleg utilitatea reabilitării acestui drum, atunci avem toate șansele, mai ales prin sprijinul domnului Marius Bodea, să reușim să refacem acest drum uitat de autorități.

Mulțumesc!

No Comments

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.