Câteva aspecte legate de transparența din Primăria Iași

Despre faptul că dezvoltarea haotică din Municipiul Iași se face în baza unui PUG (Plan Urbanistic General) făcut acum 22 de ani v-am mai povestit într-un articol anterior, pe care îl regăsiți aici: Istoria Pug-ului Municipiului Iași. Însă, astăzi, vreau să vă vorbesc despre atitudinea primarului Mihai Chirica în implementarea măsurilor ce țin de transparență în domeniul actelor ce țin de urbanism.
Avizul de oportunitate este un prim aviz emis de Primărie dacă inițiezi un demers pentru un PUZ (PUZ care nu ar trebui sa-l faceți daca am avea PUG-ul aprobat).
Cu toate acestea, deși avem un Regulament de Organizare și Funcționare al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (C.T.A.T.U.) care prevede un capitol întreg privind transparența acestei comisii, ieșenii interesați de acest aviz, sunt obligați să vină periodic „să ia lumină” de la unii angajați ai primăriei care îi plimba de la Ana la Caiafa, în timp ce unii consilieri locali cu afaceri în urbanism reușesc să scoată acest aviz în termene extrem de scurte, la fel și dezvoltatorii imobiliari apropiați ai primarului Mihai Chirica, iar simplii ieșenii așteaptă ani întregi.
Cum este reglementata activitatea acestei comisii:
H.C.L. nr. 157 din 24 aprilie 2017 privind aprobarea Regulamentului de Organizare si Funcționare al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (C.T.A.T.U.) la punctul H. TRANSPARENȚA ACTIVITĂȚII C.T.A.T.U.
ART. 34. Ordinea de zi a lucrărilor ce se supun avizării de către C.T.A.T.U. se publică pe site-ul instituției cu trei zile înainte de data ședinței, moment din care nu mai suferă modificări.
ART.36. Procesele verbale de ședința sunt publice, se semnează de către președintele de ședință pe fiecare pagină.
În cadrul ședinței de Consiliu Local din 31 ianuarie 2020 am cerut in mod expres Primarului Mihai Chirica publicarea acestor documente pe site-ul primăriei Iași în regim de urgență.
Solicit pe această cale, domnului prefect al județului Iași, Marian Grigoraș, verificarea punerii în aplicare a măsurilor ce țin de transparența Primăriei Iași, pentru ca nerespectarea Hotărârilor de Consiliu Local de către primar se pedepsește conform codului administrativ cu amendă de la 1000 la 5000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.