Breaking News: Primarul se laudă că face ce trebuie să facă

În fiecare dimineață citesc presa, iar astăzi voi face o scurtă remarcă la un comunicat emis de Primăria Municipiului Iași, referitor la „dezbaterea dedicată identificării problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi sau cu deficienţe de auz/ văz/ vorbire, care s-a ţinut marţea trecută în Sala Mare – şi nu tocmai accesibilă celor cu deficienţe locomotorii – de la etajul I al Primăriei ieşene.”

La o prima citire, vedem cum primarul salvator încearcă să emită alt „Breaking News”, dând impresia că personal va pune la dispoziție taxiuri pentru persoanele cu dizabilități.

Preluare din comunicat:

„Primarul Mihai Chirica a cerut operatorilor de transport persoane în regim de taxi să asigure cel puţin câte o maşină adaptată transportului persoanelor cu dizabilităţi şi a dispozitivelor ajutătoare de mers. Operatorii de taximetrie trebuie să transmită Primăriei până vineri câte dintre autoturismele aflate la stradă au fost adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi care utilizează scaunul rulant. ”

Ropote de aplauze și artificii dragi ieșeni, primarul a început să-și facă treaba. Bine, măcar din punct de vedere al legislației, ca de proiecte de infrastructură, rezolvarea poluării, rezolvarea traficului sau alte soluții la probleme stringente ale municipiului Iași încă nu a gasit rezolvare.

Să nu ne grabim totuși cu aplaudatul, pentru că situația reală este deja reglementata: Legea prevede încă din anul 2006 obligația operatorilor de taxi sa asigure aceste mașini adaptate pentru persoanele cu dizabilități, mai exact prin articolul 64 din Legea 448/2006 aliniatul (2) In termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, toți operatorii de taxi au obligația să asigure cel puțin o mașina adaptată transportului persoanelor cu handicap care utilizează fotoliul rulant.

Pai dragi ieșeni, daca v-ați săturat de știri umflate artificial, de astfel de gogoși, vă invit să ne uităm împreună la cei de peste Carpați și să vedem cum pun ei problema pe o situație similară:

Exemplul Cluj, unde respectarea legii intră în fișa postului, primarul de acolo știe deja care sunt obligațiile companiilor de taxi, însă la Cluj respectul față de persoanele cu dizabilități sună cam așa: „Primăria Cluj-Napoca dă bani pentru taxiul care plimbă GRATUIT persoanele cu dizabilități”, deci dragi ieșeni, la Cluj nu numai că sunt astfel de taxiuri, dar primăria se asigură că persoanele cu dizabilități sunt pe lista lor de priorități.

Ce se întâmplă la Cluj:

Comenzile sunt preluate prin dispeceratul “The Beard Mobile”, iar maşina efectuează transportul beneficiarului şi al aparţinătorului la destinaţia dorită, dus-întors, asigurând confort şi siguranţă. Programul de transport se realizează pe bază de programare telefonică, la telefon 0720 291 465, cu minim 24 de ore înainte de cursă. De la startul proiectului din 2017 și până în prezent, The Beard Mobile – taxiul comunitar a efectuat aproximativ 1500 de curse, a parcurs peste 12000 km și a deservit peste 160 de beneficiari. Alocarea de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2018 în scopul sprijinirii “The Beard Mobil” a fost de 15.000 lei.

La final, dacă am lămurit problema acestui real „Breaking News”, iar primarul Mihai Chirica va avea până Vineri (15.02.2019) o listă oficială de la operatorii de taxi, am sa propun la votarea bugetul Municipiului Iași pentru anul 2019, să alocăm bani din bugetul local pentru functionarea taxiurilor care transportă persoanele cu dizabilități, în speranța că putem genera și măsuri eficiente, nu doar știri, așa cum fac unii care se fac că-și fac treaba. Nu-i așa „domle Primar”?

Daca tot vorbim despre taxiurile din Iași, vă las mai jos câteva date relevante:

La nivel local, activitatea de taximetrie este reglementată prin următoarele hotărâri de consiliu local:

 HCL 151/2008 ‐ Regulament pentru desfăşurarea activităţii de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere în vederea aplicării Legii nr. 265/2007 care modifică şi completează Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere,

 HCL 20/2009 privind aprobarea tarifului de distanță maximal pentru serviciul public de transport persoane în regim de taxi,

Deși, conform legislației în vigoare (Legea 38/2003 – actualizată), numărul maxim de autorizaţi taxi stabilit ar trebui să fie de maximum 4 la 1.000 de locuitori ai localităţii de autorizare (în cazul municipiului Iaşi sunt circa 1703 autorizaţii taxi pentru transportul de persoane şi 10 autorizaţii pentru transportul de bunuri de marfă).

Hotărârile privind înfiinţarea/desfiinţarea locurilor de aşteptare clienţi se iau de către Comisia Municipală de Circulaţie.

În Iaşi există 61 de staţii de aşteptare taxi care totalizează 397 locuri de aşteptare taxi clienţi, bine distribuite pe toată zona oraşului, dar care în multe situații nu sunt amenajate corespunzător periclitând siguranța circulației sau capacitatea de circulație a intersecțiilor/arterelor.

Prin HCL nr. 20/ 2009 a fost stabilit tariful de distanţă maximal în valoare de 3.2 lei/km (tariful maxim pe care un operator de taxi îl poate percepe), inclusiv TVA, dar tariful mediu practicat este de aproximativ 2 lei/km.

HCL 151 – (6) În cazul transportului în regim de taxi transportatorul va achita o taxă de 100 lei/an/autovehicul, pentru acces în locurile de aşteptare ale clienţilor. 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.