Aplicația WAZE de la Google poate rezolva traficul din municipiul Iași

Am depus un proiect de hotărâre privind înscrierea Municipiului Iaşi în programul Waze Connected Citizens (CCP), ca soluție la problemele din trafic.

Status proiect: Primarul este obligat să pună spre dezbatere în Consiliul Local Iași acest proiect, conform deciziei instanței date în dosarul nr. 10183/99/2017*.

De ce avem nevoie de conectarea datelor furnizate de WAZE cu sistemul de management al traficului

În municipiul Iași, 90 de intersecții se află în proces de integrare într-un sistem UTC (Urban Trafic Control). Cu toate acestea, există multe intersecţii importante în Iaşi care trebuie îmbunătățite, atât prin optimizarea programelor de semaforizare, cât și prin introducerea de semaforizări, pentru a evita accidentele și ambuteiajele din trafic. Peste 13.000 de mașini au fost înmatriculate la Iași de la începutul anului.  În județul Iași, parcul auto are peste 160.000 de autoturisme. La nivelul Municipiului Iaşi în anul 2017 valoarea indicelui de motorizare a fost de 335 autoturisme la 1000 de locuitori, prognoza pentru anul 2030 estimând o valoare medie de 417 autoturisme la 1000 de locuitori.

Mai mult, avem un singur loc de parcare la 10 mașini înmatriculate în Iași.

Primăria Municipiului Iaşi, in calitate de administrator al domeniului public, inclusiv al străzilor de pe raza municipiului Iaşi, este obligată sa asigure servicii publice de calitate pentru ieșeni. Programul Connected Citizens (CCP) este unul dintre exemplele pozitive care ar putea ajuta comunitatea și traficul local din acest punct de vedere. Practic, CCP este un schimb gratuit de date cu două sensuri, ce permite factorilor decizionali ai autorităților locale municipale să obțină un impact comunitar concret”, declară consilierul local Etienne Ignat.

Înscrierea muncipiului Iași în Programul Waze Connected Citizens oferă următoarele beneficii:

Despre acest proiect au scris: Ziarul de Iași, Ziarul Evenimentul, Romanians Smart City, Ziare.com.

– Primăria Municipiului Iași poate furniza tuturor utilizatorilor aplicației Waze informații în timp real din trafic;

– Primăria Muncipiului Iași poate prelua feed-ul de date de la Waze pe care să-l conecteze cu Sistemul de management al traficului pentru a evita aglomerarea intersecțiilor. Feed-ul Waze (API Waze, XML localizat sau JSON GeoRSS) pune datele sale la dispoziția partenerilor pentru a le utiliza în mod gratuit, fiind actualizat la fiecare 2 minute. Datele pot fi utilizate pentru informații în timp real și pot fi agregate pentru analiză.

Waze a fost creat pe considerentul că toți lucrăm împreună. Un program pilot a fost demarat în orașul Rio de Janeiro aratând că poate ajuta autoritățile locale și guvernamentale într-o determinare mai bună a condițiilor de trafic în timp real și interacțiunea lor cu acestea, indiferent de populație sau localizare.

În temeiul prevederilor art. 45 alin. (6) din Legea nr. 215/2001, privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele ale art. 33 din Legea 393/2004 îmi exprim iniţiativa de promovare a unui proiect de hotărâre.

O administraţie concentrată pe procesele administrative electronice îmbunătăţeşte calitatea serviciilor şi sporeşte eficiența internă a sectorului public. Serviciile publice digitale reduc sarcina administrativă pentru întreprinderi şi cetăţeni, făcând ca interacţiunile acestora cu administraţiile publice să fie nu numai mai rapide şi mai eficiente, mai practice şi mai transparente, dar şi mai puţin costisitoare. În plus, integrarea utilizării tehnologiilor digitale în strategiile de modernizare a administraţiilor poate permite obţinerea de beneficii economice şi sociale suplimentare pentru societate în ansamblul sau.

Consiliul Local Iaşi are datoria morală de a asigura servicii publice de calitate pentru cetăţenii săi. În acest scop considerăm că se impune înscrierea Municipiului Iaşi în programul Waze Connected Citizens (CCP) care să reducă timpul de aşteptare din trafic, să ofere un serviciu rapid, comod şi eficient.

În plus, rapoartele de mediu indică până la momentul depunerii acestui proiect peste 142 de depășiri la PM10 în condițiile în care legea permite maxim 35 de depășiri / an. Principala cauză fiind traficul.

Creşterea numărului de servicii publice disponibile online înseamnă costuri reduse pentru administraţiile publice şi mai puţină birocraţie pentru companii şi cetăţeni.

Managementul traficului reprezintă un complex de măsuri active şi pasive pentru asigurarea fluenţei traficului şi totodată utilizarea infrastructurii existente cât mai eficient posibil. Principalele puncte nevralgice într-o reţea de străzi sunt în special constrângerile întâlnite la nivelul intersecţiilor. De aceea sistemele de control al traficului cu instalaţii de semaforizare reprezintă cea mai des întâlnită metodă de asigurare a funcţionării unei intersecţii aflată poate la limita de capacitate. De asemenea, într-o reţea de străzi în care de cele mai multe ori distanţele între intersecţii sunt relativ mici in raport cu volumele de trafic ce trebuiesc gestionate, devine foarte important ca spaţiile de stocare dintre intersecţii să poată fi foarte bine controlate. Funcţionarea optimă a intersecţiilor şi a reţelei stradale în ansamblu se poate asigura prin funcţionarea în regim controlat cu semafoare.

Activităţi precum: supravegherea traficului, controlul traficului, supravegherea modului de funcţionare a echipamentelor, urmărirea parametrilor de perfomanţă în funcţionarea reţelei, aplicarea politicilor de transport stabilite la nivelul autorităţilor locale se pot asigura eficient prin intermediul unui instrument denumit sistem de management al traficului operat prin intermediul centrului de management al traficului.

Înscrierea municipiului Iași în Programul Waze Connected Citizens oferă următoarele beneficii:

– Primăria Municipiului Iași poate furniza tuturor utilizatorilor aplicației Waze informații în timp real din trafic;

– Primăria Muncipiului Iași poate prelua feed-ul de date de la Waze pe care să-l conecteze cu Sistemul de management al traficului pentru a evita aglomerarea intersecțiilor. Feed-ul Waze (API Waze, XML localizat sau JSON GeoRSS) pune datele sale la dispoziția partenerilor pentru a le utiliza în mod gratuit, fiind actualizat la fiecare 2 minute. Datele pot fi utilizate pentru informații în timp real și pot fi agregate pentru analiză.

 

Programul Connected Citizens (CCP) este un schimb gratuit de date cu două sensuri, ce permite factorilor decizionali ai autorităților locale municipale să obțină un impact comunitar concret.

 

EXPUNERE DE MOTIVE

 

În municipiul Iași, 90 de intersecții se află în proces de integrare într-un sistem UTC. Cu toate acestea, există multe intersecţii importante în Iaşi care trebuie îmbunătățite, atât prin optimizarea programelor de semaforizare, cât și prin introducerea de semaforizări, pentru a evita accidentele și ambuteiajele din trafic.

Distribuția accidentelor de circulație pe ansamblul rețelei stradale a municipiului Iași

Având în vedere Planul de Mobilitate Urbană pentru Municipiul Iaşi, de unde reţinem că:
Prognoza indicelui de motorizare pentru polul de creşterea Iaşi:

 • la nivelul Municipiului Iaşi în anul 2017 valoarea indicelui de motorizare a fost de 335 autoturisme la 1000 de locuitori, prognoza pentru anul 2030 estimând o valoare medie de 417 autoturisme la 1000 de locuitori;

Având în vedere:

 • modul de funcţionare al aplicaţiei Waze, de unde reţinem “Waze adună datele de trafic de la toţi utilizatorii din trafic. Prin simpla menţinere a aplicaţiei Waze deschisă pe telefon, Waze adună date de trafic (viteză/ timpii necesari pentru a efectua virajele) şi le utilizează pentru a detecta ambuteiaje în trafic, cât şi pentru a le include într-o arhivă astfel încât Waze va şti întotdeauna, în funcţie de oră şi de ziua săptămânii, care sunt segmentele şi virajele cele mai rapide. Aşadar, ruta pe care ţi-o oferă Waze se bazează atât pe condiţiile de trafic de la acel moment, furnizate de ceilalţi utilizatori Waze aflaţi în trafic, cât şi de istoricul traficului de la ora şi din ziua respectivă, astfel că ruta furnizată să fie întotdeauna cea mai bună.;
 • Programul Waze Connected Citizens are ca scop îmbunătăţirea şi creşterea eficienţei privind confortul cetăţenilor în materie de trafic rutier în zonele urbane, printr-un schimb de informaţii cu autoritatea publică locală care administrează infrastructura rutieră;
 • Calitatea Primăriei Municipiului Iaşi de administrator al domeniului public, inclusiv al străzilor de pe raza municipiului Iaşi.

Sistemul de management al traficului

Proiectul de sistematizare a traficului rutier ieşean a presupus montarea în 90 de intersecţii a 1.242 de semafoare, 1.979 de indicatoare rutiere, 72 de automate de dirijare a circulaţiei, 633 de camere de detecţie, 59 de echipamente pentru supraveghere. Dintre cele 1.242 de semafoare, 1.000 sunt pentru vehicule şi pietoni, 70 pentru tramvai, iar 172 pentru verde intermitent la dreapta şi galben intermitent pietoni. Tot sistemul va fi coordonat de un dispecer. După implementarea sa, sistemul de management al traficului va contribui la fluidizarea circulaţiei rutiere şi pietonale, precum şi la reducerea numărului de accidente si ambuteiaje, dar şi la scăderea poluării cauzate acum de staţionarea prelungită a vehiculelor la traversarea intersecţiilor.

Despre programul Citizens Connected

Programul Connected Citizens este un parteneriat în curs de desfășurare între Waze și diverse autorități guvernamentale sau locale pentru a împărtăși datele accesibile publicului privind traficul.

Cum funcționează:

Programul Connected Citizens (CCP) este un schimb gratuit de date cu două sensuri, ce permite factorilor decizionali ai autorităților locale municipale să obțină un impact comunitar concret.

Lansat în octombrie 2014 cu 10 oraşe partenere, programul s-a extins la mai mult de 100 de parteneri, inclusiv agenții guvernamentale de stat, organizații non-profit, autorități publice locale.

Waze oferă în timp real informații direct de la sursă: șoferii înșiși.

Rolul Partenerilor (în cazul de față Primăria Muncipiului Iași) este să ofere informații în timp real și avansate cu privire la datele despre construcții, reparații, accidente și date privind închiderea drumurilor.

Beneficii:

 • Pentru utilizatori:harta Waze evoluează cu fiecare utilizator și punct de date adăugat. CCP oferă mai multe date, oferind utilizatorilor o capacitate mai mare de a ocoli închiderea drumurilor și blocajele de trafic.
 • Partenerilor CCP:Partenerii primesc mai rapid informații despre incidente în timp real, având posibilitatea de a interveni in timp real.
 • Verificarea incidentelor:Waze identifică cu precizie și verifică unde apar incidentele, creând o perioadă mai rapidă de răspuns și timpi de compensare, dar și salvând vieți.
 • Planificarea infrastructurii:Identificarea locațiilor cu congestie sau pericole frecvente oferă o planificare urbană mai inteligentă.

Cum putem beneficia de pe urma datelor Waze?

Milioane de utilizatori raportează în mod constant despre trafic, pericole, condițiile drumurilor și vreme. Aceste date sunt preluate direct de la oamenii care conduc zi de zi și sunt agregate și analizate de Waze, oferind informații detaliate asupra realității de pe drumuri.

De ce ar trebui sa furnizăm informații către Waze?

Partajarea informațiilor actualizate cu Waze oferă un alt mod de a crește siguranța șoferilor în zonă. Indiferent dacă e vorba de un drum închis sau o construcție planificată, furnizând informații sistemului Waze va duce la descongestionarea zonei, redirecționând șoferii în timp real și minimalizând impactul pe care îl au astfel de evenimente. Datele furnizate de parteneri sunt creditate în aplicația Waze, astfel implicarea Primăriei Municipiului Iași în comunitate va fi recunoscută.

Cum sunt aleși partenerii Connected Citizens?

Waze dorește să lucreze cu partenerii ce pot furniza date ce nu sunt disponibile în aplicația Waze. Waze ia în considerare și alte criterii incluzând diversitatea geografică, capabilitățile tehnice și dorința de inovație.

De ce a creat Waze programul Connected Citizens?

Waze a fost creat pe considerentul că toți lucrăm împreună; comunitatea de voluntari este parte integrală a companiei noastre și este de responsabilitatea noastră să oferim înapoi cetățenilor ceea ce putem. Un program pilot a demarat în orașul Rio de Janeiro și ne-a arătat că putem ajuta autoritățile locale și guvernamentale în determinarea mai bună a condițiilor de trafic în timp real și interacțiunea lor cu acestea, indiferent de populație sau locație.

Harta Waze evoluează cu ajutorul fiecărui șofer. CCP produce multe date, oferind utilizatorilor o abilitate mai mare de a evita drumurile închise și ambuteiajele din trafic.

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru a deveni membri în CCP?

Pentru a deveni membru CCP, un partener trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 1. să fie autoritate publică locală sau un operator privat de drum (cu toate că Google ar putea să facă o excepție de la această cerință, după propria discreție în circumstanțe rare);
 2. completează aplicația de membru CCP și acceptă Termeni și Condiții Suplimentare pentru API Waze Traffic Data SAU semnează Contractul CCP al Google; și
 3. posedă date din trafic în timp real și are toate drepturile necesare pentru a furniza date către Google în conformitate cu Termenii Adiționali Taffic Data API ai Waze.

Ce fel de date partajează Waze cu partenerii Connected Citizens?

Feed-ul de date Waze conține date filtrate specifice zonei monitorizate ce includ ambuteiaje generate de sistem, incidente raportate de utilizatori (aglomerații, accidente, pericole, lucrări, gropi, cadavre animal, vehicule oprite, obstacole pe drum și indicatoare lipsă).

Waze furnizează datele partenerilor în format XML sau JSON ce se actualizează la fiecare 2 minute. Waze oferă, suplimentar, instrumentul Traffic View, unde partenerii pot vizualiza în timp real incidentele raportate de utilizatori și estimări ai timpilor de deplasare de-a lungul rutelor pre-selectate.

Care sunt resursele disponibile partenerilor Connected Citizens?

Partenerii au acces la instrumente exclusive pentru introducerea datelor privind drumurile incluse și anunțarea evenimentelor sau urgențelor ce perturbă traficul. Partenerii sunt, de asemenea, invitați să se alăture unui forum online, ce are ca scop facilitarea colaborării și oferirea unui spațiu unde se pot discuta probleme strategice și operaționale.

Waze a organizat în ocotmbrie 2014 un summit ce a coincis cu lansarea programului Connected Citizens, iar un al doilea summit cu partenerii a avut loc în aprilie 2015 în Mountian View, California. Waze dorește să organizeze în mod regulat summit-uri pentru a facilita cooperarea între partenerii Connected Citizens și să lanseze discuții despre stagiile viitoare ale programului Connected Citizens.

Care sunt obiectivele acestui program?

Obiectivele Waze sunt

1) Să pună la dispoziția autorităților incidentele raportate de utilizatorii Waze astfel ca ei să poată reacționa;

2) Să ofere șoferilor Waze cele mai bune informații în timp real despre ceea ce se întâmplă pe drumuri.

Ce fel de date partajează partenerii cu Waze?

Partenerii sunt încurajați să partajeze datele referitor la închiderile de drumuri (atât cele programate cât și cele în timp real) și incidente din trafic (lucrări, accidente etc.).

Cum protejează Waze confidențialitatea utilizatorilor?

Confidențialitatea utilizatorilor este cel mai important lucru pentru Waze. Toate informațiile despre închiderile de drumuri și incidente pe care partenerii le primesc sunt disponibile în mod public și publicate în aplicația Waze de către utilizatori. Numele de utilizator ale tuturor rapoartelor nu sunt furnizate. Toate informațiile furnizate de Waze partenerilor (sau alte entități) sunt în concordanță cu politicile de confidențialitate prezentate utilizatorilor, incluzând Politica de confidențialitate Waze Waze nu va furniza vreodată istoricul de conducere a utilizatorilor și nici informațiile non-publice, cu oricare dintre parteneri.
Exemple de succes

 

Limitarea întreruperilor traficului în timpul cursei de la Paris Versailles

Orașul Versailles a fost unul dintre primele orașe franceze care s-au alăturat programului Waze Connected Citizen. Versailles se află într-una din zonele cele mai aglomerate din Franța, chiar în afara Parisului, unde mai mult de 2 milioane de utilizatori se deplasează zilnic cu Waze. Orașul Versailles este organizatorul unei curse faimoase între Paris și Versailles în fiecare an în septembrie. Ca orice eveniment sportiv major, cursa Paris – Versailles poate provoca perturbări majore ale traficului. Datorită programului Connected Citizen, orașul Versailles a fost capabil să actualizeze aplicația Waze cu închideri de drumuri pe traseul cursei și să trimită notificări „push” către localnici cu informații despre impactul traficului. Orașul Versailles lucrează acum la o integrare mai profundă cu programul Citizen Connected, în urma acestui succes inițial.

Impact:

 • Notificările trimise la 300.000 de utilizatori.

Pregătiți pentru o evacuare de urgență, Ramat Gan, Israel

 • Orașul Ramat Gan și Waze au colaborat la exercițiul “Cutremurul din 2017”, ca parte a unui efort național de pregătire a cetățenilor pentru o evacuare în caz de urgență de cutremur.
 • Ca parte a exercițiului, participanții au primit 21 de puncte destinate evacuării în timpul unui cutremur pe hartă.
 • Orice utilizator care a deschis aplicația a putut să facă clic pe “punctul de evacuare” și să obțină cel mai apropiat punct, astfel încât, în caz de urgență reală, locuitorii să cunoască cel mai apropiat punct de evacuare.Rezidenții vor primi, de asemenea, notificări push cu detalii de evacuare.

Reducerea congestiei prin experimente bazate pe date , Boston, SUA

Boston a folosit datele Waze pentru a evalua impactul experimentelor de mobilitate și a instituit schimbări operaționale și de reglementare pentru a optimiza fluxul de trafic. Folosind datele de blocare a traficului detectate de Waze, orașul a identificat intersecțiile problematice din cadrul raionului Seaport, a analizat temporizarea semnalului, a experimentat ajustările de temporizare și a măsurat impactul.

Impact: Reducerea cu 18% a congestiei la intersecții-cheie

P R O P U N

Înscrierea Municipiului Iaşi în Programul Waze Connected Citizens (CCP), fără cheltuieli din bugetul general al Municipiului Iaşi.

 

Consilier local

Ignat Etienne

Proiect:
WAZE-CCP-Factsheet

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.