Altoirea pe înțelesul tuturor

Am avut întotdeauna o relație specială cu natura și m-au atras tot timpul activitățile de grădină și pomicultură. De când ne-am mutat la casă mi-am pus pasiunea în practică și m-am bucurat în fiecare an de producția proprie de roșii, castraveți, ardei grași, ceapă, usturoi, vinete, căpșuni și verdețuri. Toamna trecută și primăvara aceasta am plantat și câțiva pomi în grădină, iar începând din acest an voi începe să mă ocup de altoirea lor.

Dacă nu ești familiar cu acest termen, trebuie să îți spun că altoirea presupune o acțiune de înmulțire a copacului, realizată de mâna omului, fără ca aceasta să provoace perturbări de creștere sau modificări genetice riscante.

Și cum nu sunt un specialist în domeniu, ci un pasionat al grădinăritului și pomiculturii, mi-am luat ca ajutor o carte specializată: Altoirea pe înțelesul tuturor, scrisă de Eric Dumont. Bineînțeles, voi avea și ajutorul vecinului meu, inginer în pomicultură toată viața lui, însă m-a atras tot timpul ideea de a fi autodidact și de a învăța prin experiență lucruri noi, care mă atrag.

Cartea Altoirea pe înțelesul tuturor conține peste 850 de desene detaliate, care explică foarte clar modalitatea de altoire corectă pentru cele peste 30 de specii de copaci. Cartea este împărțită pe două categorii mari: 1. Arbori și arbuști fructiferi și 2. Arbori și arbuști ornamentali.

Eu am pus în curte ambele tipuri, așa că informațiile de acolo îmi vor fi extrem de utile. Am în curte liliac, trandafir, cais, cireș, gutui, piersic, păr, măr, prun, vișin și, bineînțeles, viță-de-vie, deci voi avea destulă treabă în timpul meu liber. E o pasiune la care țin foarte mult și care mă relaxează de fiecare dată, pentru că mă pot bucura de liniștea naturii, atât de contrastantă cu gălăgia orașului. Și… natura nu dezamăgește niciodată, nu-i așa?

Dacă vă interesează și pe voi subiectul cu altoirea copacilor, să știți că eu am luat cartea de pe Libris.ro, librărie online cu transport gratuit la orice comandă! Tot acolo găsiți o mulțime de cărți pentru fiecare pasiune pe care o aveți!

Foto: paradisverde.ro

Etienne Ignat

Sunt antreprenor în domeniul fondurilor europene, zonă în care activez de aproape 10 ani. Sunt un cetățean implicat în comunitate și militez pentru un Iași normal. Sunt pasionat de grădinărit, de arta culinară și de acțiunile civice pentru Iași. Fac toate acestea pentru familia mea minunată, soția și fiica mea, persoanele care mă fac cel mai fericit din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.