Ajutor de minimis pentru atragerea investițiilor și suținerea dezvoltării economice a Municipiului Iași

Schemă de ajutor de minimis pentru atragerea investiţiilor de peste 100.000 euro şi susţinerea dezvoltării economice a municipiului Iași

Stadiu proiect: BLOCAT de Mihai Chirica care refuză să-l pună pe ordinea de zi.

În 2017 am militat pentru reducerea taxelor pentru persoanele juridice de la 0,2% la 0.08%. Prin această iniţiativă, am venit cu o măsură concretă pentru oamenii de afaceri ieşeni şi am dorit să transmitem un mesaj către potenţialii investitori că Iaşul este un oraş open for business.

În continuarea acestei iniţiative, am iniţiat un proiect de hotărâre prin care propun Consiliului Local aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru atragerea investiţiilor şi susţinerea dezvoltării economice a oraşului, prin acordarea de scutiri de taxe pe trei ani consecutive pentru firmele care vor aduce investiţii de peste 20 milioane de euro şi vor crea peste 400 de locuri de muncă.

Beneficiarii aceste sceheme de ajutor:

– întreprinderi mijlocii – care au creat cel puţin 10 locuri noi de muncă

– întreprinderi mici – care au creat cel puţin 2 locuri noi de muncă;

Concret, proiectul de hotărâre presupune:

  1. a) scutirea de la plata impozitului pe clădiri şi pentru terenul aferent (pentru investiţiile nou realizate de peste 100.000 de euro, altele decât locuinţe) pe o perioadă de 3 ani.
  2. b) scutirea de la plata impozitului pe clădiri şi pentru terenul aferent, pentru investiţii nou realizate, de natura locuinţelor (condominiu de locuinţe), de peste 500.000 euro, până la vânzarea lor.

Valoarea totală estimată a ajutorului de minimis care va fi acordat în cadrul prezentei scheme este de 1.000.000 euro, defalcată pe urmatorii 4 ani după cum urmează:

AN 2018 2019 2020 2021 TOTAL
EURO 250.000 250.000 250.000 250.000 1.000.000

Declaratii:

„Prin acest proiect de hotărâre, dorim să valorizăm aspectele din legislaţia europeană şi naţională care permit autorităţilor locale să iniţieze măsuri de relaxare fiscală pentru atragerea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. Înlesnirile din partea Primăriei nu vor depăşi 250.000 de euro anual, prefigurându-se minim 200 de potenţiali beneficiari de scutirea de la plata taxelor. Nu există niciun risc ca aceste înlesniri să fie considerate ajutoare de stat, dată fiind autonomia administraţiei publice locale. Dorim să transmitem un mesaj de deschidere către investitori. În lipsa autostrăzii care să ne lege de vest, trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem pentru a deveni competitivi şi atractivi pentru potenţialii investitori”, a declarat Răzvan Timofciuc, consilier local şi unul dintre iniţiatorii proiectului de hotărâre.

În România mai sunt primării care au acordat ajutoare de minimis către persoane juridice, însă niciuna în procent de 100%.

„Punerea în aplicare a acestui proiect de hotărâre nu înseamnă mai puţin bani la bugetul local, din contră. Prin efectele acestei scheme de minimis se vor returna cu 152% mai mult decat suma cu care sunt scutiţi beneficiarii măsurii, fiind o situaţie win-win”, a declarat Etienne Ignat, consilier PNL Iaşi.
În comparaţie cu Cluj sau Timişoara, 2 oraşe de dimensiunea Iaşului, observăm că avem cel mai mic buget la secţiunea investiţii. Acest lucru trebuie să se schimbe în următorii ani pentru că dezvoltarea Iaşului nu se poate face alocând doar 1 leu pentru investiţii din 10 lei colectaţi din taxe şi impozite.

Proiectul poate fi consultat aici: 1. proiect – ajutor de minimis

Apariții în presă: Ziarul De Iasi, Reporter de Iasi

Video:

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.