Acordarea de facilități fiscale pentru persoane juridice, în susținerea atelierelor de reparații de obiecte, activitate ce susține economia circulară în Municipiul Iași

Prin această inițiativă, ne alăturăm zecilor de asociații, companii și ateliere de recondiționare din întreaga lume care sărbătoresc astăzi, 12 aprilie, Ziua Internațională a Re-manufacturii.

„Concret, am propus un proiect de hotărâre pentru acordarea de facilități fiscale în următorii 4 ani pentru un număr de 200 de firme, care vor genera, la rândul lor, peste 200 de locuri de muncă, dacă fac o investiție de cel puțin 5000 de euro în municipiul Iași. Această măsură va crea două mari avantaje: ar aduce investiții de cel puțin 1 milion de euro, creează cel puțin 200 de locuri noi de muncă și va implementa un sistem de economie circulară în municipiul Iași.

Rolul autorităților publice locale este de a crea contextul sau mediul favorabil în care companiile să se dezvolte în mod sustenabil. Orice firmă care are sediul social sau punct de lucru în Municipiul Iași va putea beneficia de facilități fiscale la plata impozitelor pe clădiri și terenuri în limita maximă de 2000 de euro. Valoarea totală a ajutorului de minimis este de 200.000 de euro defalcat pe următorii 4 ani.

Prin acest proiect de hotărâre dorim să valorizăm aspectele din legislaţia europeană şi naţională care permit și încurajează autoritățile locale să iniţieze măsuri de relaxare fiscală pentru atragerea investiţiilor, crearea de noi locuri de muncă si un mediu mai curat printr-o economie circulară sustenabilă”, a declarat Etienne Ignat, consilier local și președintele TNL Municipiul Iași.

Actorii economici, cum ar fi întreprinderile și consumatorii, au un rol esențial în impulsionarea acestui proces. Autoritățile locale, regionale și naționale facilitează tranziția, însă și Uniunii Europene îi revine un rol esențial în sprijinirea acesteia.

„O economie circulară are obiectivul de a desprinde creşterea economică de utilizarea resurselor naturale şi a ecosistemelor folosind respectivele resurse mai eficient. Acesta este un stimulent al inovaţiei în domeniul reutilizării materialelor, componentelor şi produselor, precum şi al creării noilor modele de afaceri. Într-o economie circulară, utilizarea mai eficientă a materialelor creează o valoare mai mare, atât prin economii de costuri, cât şi prin dezvoltarea unor pieţe noi sau a celor existente. În cele mai simple cuvinte, economia circulară este o economie care produce zero deșeuri.  Este foarte important să îmbrățișăm acest tip de economie, în detrimentul economiei de tip liniar (exploatare – consum – eliminare) care se bazează pe ipoteza că resursele sunt abundente, disponibile, ușor accesibile și ieftin de eliminat.

Economia circulară funcţionează prin păstrarea materiei brute şi a produselor în cercuri productive cât mai mult posibil. Obiectivul acesteia este de a scoate deşeurile din sistemele noastre industriale, făcându-le mai puţin dependente de extracţia rezervelor de resurse finite”, a declarat dr. geochimist Giorgiana Crețu, Vicepreședinte TNL Municipiu Iași, specialist în gestionarea deșeurilor.

Proiect HCL ajutor minimis

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.